Bolnavii de COVID-19, tot mai expuși pericolului „ciupercii negre”. De ce cred medicii că boala ar putea ajunge și în România

„Ciuperca neagră” sau mucormicoza este o boală infecțioasă rară, dar care se manifestă la pacienții bolnavi de COVID-19, în special din zona Indiei. Medicii nu exclud ca în perioada următoare să apară cazuri și în România.

Apariția „ciupercii negre” este generată în primul rând de scăderea imunității organismului, în cazul bolnavilor de COVID-19. Aceștia au probleme de imunitate atât din cauza terapiei medicamentoase, cât și din cauza slăbirii sistemului imunitar în lupta cu noul coronavirus.

Corticosteroizii induc o scădere a imunității, care se adaugă și la scăderea imunității post-infecție virală, în cazul nostru post SARS-CoV-2. Această dublă asociere cortico-terapie cu infecție virală determină o scădere importantă a imunității, cel puțin deocamdată noi avem foarte multe infecții bacteriene post-COVID-19”, a precizat dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase, în direct la Medika TV.

Mai mult, specialiștii nu exclud ca boala să apară și la noi în țară.

S-ar putea ca și la noi în viitor să circule astfel de infecții cu germeni care, cel puțin până acum, nu au dezvoltat boli și nu au circulat la noi în țară, dar s-ar putea, la fel ca și pandemia COVID-19, care a fost indusă de circulația oamenilor, s-ar putea ca și această mucormicoză să devină un pericol de sănătate publică globală”, a precizat dr. Voichița Lăzureanu, pentru Medika TV.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea