Canada, prima țară din lume care legiferează inscripționarea țigaretelor cu mesaje anti fumat

Canada a devenit prima țară din lume care tipărește mesaje anti fumat pe fiecare țigaretă. Scopul aceste măsuri este de a descuraja fumatul în rândul tinerilor și de a-i face pe cetățenii care deja fumează să renunțe la acest viciu.

Avertismentele, care vor fi în limba engleză și franceză, vor include expresii precum “Țigările cauzează cancer” și “Otravă în fiecare fum”. Noile reglementări au intrat în vigoare de la începutul săptămânii și vor fi puse în aplicare de la 1 ianuarie 2024.

Până anul viitor, producătorii vor trebui să se asigure că avertismentele sunt pe toate țigările de mărime standard vândute, iar până în aprilie 2025 toate țigările de dimensiuni obișnuite și țigările mici cu hârtie de filtru trebuie să includă avertismentele.

Expresiile vor apărea lângă filtru, incluzând avertismente despre rănirea copiilor, afectarea organelor și cauzarea impotenței și leucemiei.
În mai, Health Canada a declarat că noile reglementări “vor face aproape imposibil să eviți avertismentele privind sănătatea” pe produsele din tutun. Se așteaptă ca un al doilea set de șase expresii să fie tipărite pe țigări în 2026.

Această măsură face parte din eforturile Canadei de a reduce consumul de tutun la mai puțin de 5% până în 2035 și urmează un proces de consultare publică de 75 de zile, lansat anul trecut.

Canada a cerut tipărirea avertismentelor pe ambalajele de țigări încă din 1989, iar în 2000 țara a adoptat cerințe de avertizare imagistică pentru ambalajele produselor din tutun.

Health Canada a declarat că intenționează să extindă avertismentele prin tipărirea de etichete de avertizare suplimentare în interiorul ambalajelor și prin introducerea unor noi mesaje de avertizare externe. Dr. Robert Schwartz, de la Universitatea din Toronto, a că este o veste bună faptul că statul “avansează cu această inovație. Avertismentele privind sănătatea de pe fiecare țigară vor determina probabil unii fumători să încerce să renunțe și pot împiedica unii tineri să înceapă să fumeze”.

De asemenea, el a menționat Noua Zeelandă, care a introdus țigări cu conținut foarte scăzut de nicotină, ca lider în limitarea consumului de tutun.

“Fumatul continuă să fie una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică din Canada și este principala cauză evitabilă de boală și deces prematur în Canada”, a declarat Ministrul Serviciilor Publice, Jean-Yves Duclos.

Societatea Canadiană de Cancer, Fundația Inimii și Accidentului Vascular Cerebral din Canada și Asociația Pulmonară Canadiană au lăudat toate etichetele de avertizare, spunând că speră ca aceste măsuri să descurajeze oamenii, în special tinerii, să înceapă să fumeze în primul rând.

SURSA

Tags: ,
Ți-ar putea plăcea
De interes