Cancerul de col uterin, boala care afectează milioane de femei. Medic: „În ultimii ani, vârsta la care este diagnosticat a scăzut dramatic”

Cele trei mari tipuri de cancere ginecologice sunt cancerul de col uterin, cancerul de ovar și cancerul de corp uterin. Toate sunt în mare parte diferite ca evoluție, cauze și tratament. 

Cel mai des întâlnit tip de cancer ginecologic rămâne cancerul de col uterin. „Cancerul de col uterin este cel mai frecvent dat de infecția cu HPV în special de tulpinile 16 și 18. Apare în special la femeile peste 50 de ani care au avut menstruație precoce, cu diabet și hipertensiune. Cancerul de ovar apare la pacientele care au istoric în familie de cancer de ovar sau cancer de sân. La pacientele care nu au avut sarcini sau au avut menopauză tardivă”, a explicat, la Medika TV, dr. Alexandru Onofrei, chirurg oncolog. 

În ultimii ani, vârsta la care această boală este diagnosticată a scăzut foarte mult. „În special cancerul de col uterin apare frecvent la pacientele cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. De asemenea, în cazul cancerului de ovar apar multe cazuri la paciente sub 40 de ani” a mai spus dr. Alexandru Onofrei. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea