Cancerul de sân la bărbați

Cancerul este cunoscut sub denumirea științifică de tumoaremalignă sau neoplasm malign, este un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada sau a se răspândi în alte părți ale corpului.

Cancerul de sân la bărbat este extrem de rar, chiar dacă dezvoltă aceleași tipuri de cancer de sân întâlnite la femei. Apare foarte rar la tineri, fiind deobicei diagnosticat după vârsta de 60 ani.

Într-un studiu efectuat în Islanda, a fost identificată o puternică tendință familială, aproximativ 40% din cazurile de cancer mamar la bărbați diagnosticate în ultimii 40 de ani au fost identifcate în 21 de familii. Un istoric familial de cancer mamar (atât la femei cât și la bărbați) este caracteristic bărbaților cu cancer mamar. În SUA, la fiecare 100 de femei ce dezvoltă cancer mamar, un bărbat este diagnosticat cu aceeași maladie. Incidența este de aproximativ 0,1-3,4 cazuri la 100.000 bărbați /an. Astfel, cancerul mamar la bărbat este o neoplazie foarte rară, lucru ce explica nivelul redus de cunoștinte al publicului larg legat de această boală.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de sân la bărbat?

Riscul de cancer de sân este mai crescut la bărbații care prezintă în istoric urmatoarele afecțiuni:

Ruda de gradul 1 cu cancer la sân (tatăl, fratele, fiu)

Mutație genetică de tip BRCA 1, BRCA 2, PTEN sau CHEK2

Sindrom Klinefelter – asociază ginecomastie și nivele crescute de estrogeni

Obezitatea – asociază nivele crescute de estrogeni

Istoric de radioterapie aplicată la nivel de torace – pentru alte afecțiuni neoplazice, de exemplu limfom Hodgkin

Exces de alcool

Tratament cu estrogeni (de exemplu, în cancerul de prostată)

Primul simptom este tumora de sân. În general, prezentarea la doctor se face în faze avansate, când se asociază scurgeri sangvine prin mamelon sau infiltrarea pielii. Pentru că volumul sânului la bărbat este mic, tumora infiltrează rapid mușchiul pectoral și pielea, diseminând în ganglionii axilari.  Diagnosticul și tratamentul cancerului de sân la bărbat se face de către o echipă multidisciplinară ce cuprinde: oncolog, chirurg, androlog, endocrinolog, imagist și radioterapeut.

Ți-ar putea plăcea