Cancerul de sân, o boală care, în timp, și-a modificat factorii de risc. Reacția medicilor: „Orice femeie se poate îmbolnăvi astăzi dar, din fericire, avem soluții terapeutice”

Dacă în trecut cancerul de sân era întâlnit mai des la femeile trecute de prima tinerețe, în prezent, boala apare tot mai des la femeile tinere. Mai mult, cauzele care îi determină apariția, de asemenea, s-au schimbat. 

Cancerul de sân a devenit o afecțiune tot mai des întâlnită în rândul femeilor, iar factorii din trecut pe care medicii îi cunoșteau sunt cu totul alții astăzi. Din această cauză, incidența rămâne la fel de crescută. „Înainte femeile de peste 60 de ani, cu exces ponderal, care nu născuseră niciodată și care aveau sânii foarte denși erau predispuse la cancer de sân. Astăzi, jumătate dintre femeile diagnosticate, indiferent de vârstă,  nu mai au niciunul din acești factori de risc. Orice femeie, practic, poate face această boală” susține Prof. Dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie generală, supraspecializare chirurgie și ginecologie oncologică. 

Spre deosebire de anii trecuți când metodele de diagnostic erau abia la început, astăzi boala poate fi descoperită la timp, iar șansele de supraviețuire ale pacientelor au crescut semnificativ. „Tot ce putem face este să-l diagnosticăm devreme. Și avem și metode în acest sens. Ecografia mamară de exemplu este o metodă de diagnostic foarte utilă. Putem descoperi cancerul mamar în stadii incipiente” a mai spus Prof. Dr. Alexandru Blidaru, pentru Medika TV. 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea