Ce spune un secretar de stat din M. Sănătății despre intoxicația de la Școala 133

Autoritățile de sănătate publică de la cel mai înalt nivel, respectiv membrii Comitetul de Coordonare pentru gripă de la nivelul Ministerului Sănătății, vor lua astăzi în discuție planul de dezinfecție care va fi aplicat în școli, în contextul amenințării virusului gripal.

Subiectul este extrem de delicat după ce România s-a confuntat cu două cazuri, unul în Arad și celălalt în București, în care mai mulți elevi s-au intoxicat în urma unor operațiuni de dezinfecție derulate necorespunzător. Al doilea caz, apărut ieri în București, a condus la evacuarea elevilor de la cursuri, în timp ce mai mulți elevi au ajuns la spital cu simptomele unei intoxicații.

Ministrul Sănătății va primi astăzi un raport al inspectorilor sanitari cu privire la posibilele cauze ale situației create la Școala 133 din Capitală. Într-o intervenție la Medika TV, seara trecută, Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, desemnat să se ocupe de gestionarea planului de acțiuni împotriva gripei, a furnizat primele informații în legătură cu cauzele situației apărute la Școala 133 București: ”Bănuiala este că s-a folosit cantitate mai mare de substanță și un timp mai mare de expunere”.

Inspectorii sanitari au stabilit că firma care a derulat operațiunile de dezinfecței și dezinsecție la Școala nr 133 a utilizat o substanță pentru care timpul de expunere recomandat era de 90 de minute, iar perioada în care nu era voie să se intre în școală era de șase ore. Până la clarificările așteptate de la Ministerul Sănătății, inspectorii sanitari au dispus închiderea localului școlii. De altfel, singurul anunț făcut de minister, până la această oră, în legătură cu situația de la școala bucureșteană este cel referitor la închiderea unității:

”Urmarea primelor verificări, inspectorii DSPMB au luat ca prima masura închiderea operativă a unității de învățământ pe o durată de 72 ore. Controlul DSPMB continuă, un raport va fi prezentat ministrului Sănătății.”

Subiectul vine să creeze îngrijorare în rândul părinților pentru că, săptămâna trecută, după același scenariu, 14 elevi ai unui liceu din Arad s-au intoxicat și au ajuns la spital. Riscurile nu au fost eliminate nici după ce echipe specializate au făcut o evaluare și au decis reluarea cursurilor. În legătură cu această bîjbâială același official al Ministerului Sănătății, secretarul de stat Nelu Tătaru, a declarat:

”La Arad, firma avea avizul DSP Hunedoara, firma fiind din Hnedoara. S-au folosit două substanțe: una era cu aviz de punere pe piață expirat, din cea de-a doua s-a folosit concentrație dublă… Sancțiunile noastre au fost drastice: astăzi (n.r. –marți) a fost demisă șefa de la DSP Hunedoara.”

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:

https://www.facebook.com/MedikaTVChannel/videos/588702395245447/
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes