Cele două obiceiuri care declanșează cancerul. Dr. Marian Stamate: ”Nu am văzut niciun pacient cu cancer care să nu fi făcut aceste lucruri”

Invitat în platoul Telemedika, dr. Marian Stamate, medic primar ORL a atras atenția asupra obiceiurile care pot duce la declanșarea cancerului oral.

”Asocierea dintre alcool și tutun devine letală. Nu există pacient cu cancer pe care să-l fi văzut în ultimii 20 de ani care să nu fi fumat și să nu fi băut, în special băuturi tari de proastă calitate. Din păcate, vedem tineri la vârste din ce în mai mici cu aceste obiceiuri proaste. Drept consecință, apar cancere tot mai devreme , dacă înainte vârsta era de 60-70, acum avem la 30 cancere orale,” a explicat dr. Marian Stamate pentru Medika TV.

Medicul a mai punctat că, în afara celor doi factori de risc -fumatul și alcoolul- virusul HPV virusul HPV este implicat într-o sumedenie de cancere din sfera ORL.

Medicul îi îndeamnă pe oameni să renunțe la fumat și la alcool și să meargă la medic imediat ce obercă următoarele simptome: tusea, răgușeala care persistă, obstrucție nazală care persistă, tulburări de respirație care persită.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes