Centrele de transfuzii sanguine ar putea fi deschise și în week-end

Sistemul national de transfuzie sanguină urmează să treacă printr-un proces de reorganizare și modernizare care va include investiții, dotări cu aparatură specifică, angajări și alocări de fonduri pentru plata orelor suplimentare. Toate aceste intenții au fost dezbătute, miercuri, 15 ianuarie 2020, în cadrul unei întâlniri organizate la Palatul Parlamentului de către Ministerul Sănătății în parteneriat cu Compania Unifarm SA și Comisia de Sănătate din Senat, cu tema “Reorganizarea sistemului național de transfuzie sanguină:Realități naționale și standarde europene”.

La dezbatere au participat experți români și străini din domeniu, reprezentanți din sistemul național de transfuzii, reprezentanți ai pacienților, dar și din cadrul Administrației Prezidențiale, Guvernului României, Ministerului Sănătății și Parlamentului.

“Transfuzia sanguină reprezintă o prioritate strategică de siguranță națională, iar sistemul va primi atenția cuvenită.” a declarat, la finalul întâlnirii, ministrul Sănătății, Victor Costache, care a precizat că următoarea întâlnire va fi și cu premierul Ludovic Orban, urmând să aibă loc săptămâna viitoare. Printre propunerile concrete de îmbunătățire a activității din domeniul transfuziilor s-a conturat și aceea ca centrele de transfuzie să fie deschise și în week-end pentru donator. ”Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică. Vom vedea planul de soluţii al experţilor din domeniu. Ne dorim schimbarea legislației în domeniu în beneficiul pacienților noștri”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea