Concluzia cercetătorilor: antiviralul Kaletra nu ajută în lupta împotriva noului coronavirus

Descoperirea unui medicament care să-i ajute pe bolnavii infectați cu noul coronavirus rămâne o mare provocare pentru oamenii de știință. Un alt medicament folosit experimental și-a dovedit, în urma testelor, ineficiența în lupta cu boala.

Potrivit studiului RECOVERY realizat de Universitatea Oxford, ale cărui rezultate au fost făcute publice de publicația Daily Mail, arată că antiviraul Kaletra, care are în compoziția sa substanțele Lopinavir și Ritonavir, și-a dovedit ineficiența în lupta cu boala.

Kaletra a fost administrat inițial experimental, considerându-se că acest medicament poate avea efectul de a limita multiplicarea SARS-CoV2, așa cum se întâmplă în cazul infecției HIV, pentru care este de fapt administrat.

Tratarea cazurilor de COVID-19 cu Kaletra a fost recomandată în multe țări. Totuși rezultatele acestui studiu arată că nu este un tratament eficient pentru bolnavii internați în spitale”, a declarat profesorul Martin Landray, din cadrul Universității Oxford, citat de Daily Mail.

Experții Universității Oxford au scos din studiul RECOVERY combinația terapeutică Lopinavir – Ritonavir la sfârșitul lunii iunie, în momentul în care au constatat că acest medicament nu-i ajută pe bolnavi.

Cercetătorii au luat această decizie după ce au descoperit că mortalitatea în rândul bolnavilor tratați cu Kaletra a fost similară cu cea înregistrată în rândul altor pacienți cărora le-au fost administrate alte combinații terapeutice.

Motivele pentru care s-a luat decizia analizării efectelor acestui medicament vizează clasa terapeutică în care Kaletra este inclus. El face parte din categoria medicamentelor denumite inhibitori ai proteazei. Proteaza este o enzimă folosită de virusuri pentru a se multiplica, declanșând astfel boala.

Prin blocarea acestei enzime, virusul nu se mai poate multiplica. Așa se întâmplă și în cazul virusului HIV. Din păcate însă acest efect nu s-a putut observa în cazul pacienților bolnavi de COVID-19, așa că s-a considerat că terapia cu Kaletra este ineficientă.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea