Copil în comă după vizita la stomatolog. Anchete și sancțiuni

Un copil în vârstă de patru ani din Pitești a ajuns, în comă, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Buccurești, după o anestezie administrată într-un cabinet stomatologic. Intervenția a avut loc luni după-amiazăa. Copilul a mers la cabinet însoțit de părinți. Micuțul a început să se simtă rău imediat după ce i s-a administrat intravenos anestezicul de către un medic primar ATI, colaborator al cabinetului. Stomatologul a început tratamentele dentare, dar, după circa 45 de minute copilul a intrat în stop cardio-respirator.

Medicul anestezist a început resuscitarea copilului. Pacientul a fost transferat, după resuscitare și stabilizare, la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. Medicii piteşteni au decis transferarea lui la Spitalul Clinic Grigore Alexandrescu, din Bucureşti, unde pacientul a ajuns luni noaptea. 

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a cerut verificări la cabinetul stomatologic din Pitești. Într-o declarație publică, oficialul guvernamental a lăsat să se înțeleagă că administrarea de anestezii generale neautorizate ar fi o practică. ”Vă pot spune, însă, că am dispus controale şi la alte cabinete stomatologice unde se mai practică astfel de anestezii… vă asigur că vom fi fermi şi suntem gata să luăm măsuri clare… mergem, dacă e cazul, până la suspendarea autorizaţiei de funcţionare (lucru ce echivalează cu închiderea unităţii medicale în culpă – n.r.).Toate aceste măsuri le vom dispune, repet, după ce vom avea toate datele la îndemână” a declarat Victor Costache.

Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări cu privire la condițiile în care s-a acordat asistență medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației in vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico-sanitare din unitate.

Clinica a fost amendată cu 20.000 de lei, precizeaza Ministerul Sănătății. Clinica stomatologică are autorizație sanitară de funcționare eliberată de DSP Arges , dar din aceasta nu reiese că ar avea în structura de funcționare o secție de ATI.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea