Copil separat de mamă, în spital. Încep să curgă acuzațiile, vin și explicațiile

Cazul copilului internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, în urma unei crize epileptice specifice sindromului Dravet de care suferă, care a fost ținut la ATI câteva ore, în timp ce mamei i s-a interzis accesul, a fost dezbătut joi seara, cu toate punctele de vedere, la emisiunea Medika Special de la Medika TV.

Mama băiețelului bolnav, Ancuța Răducanu, a povestit că inițial a fost lăsată în secție, iar, la un moment dat, când a ieșit pentru puțin timp, nu i s-a mai permis accesul. ”Mi s-a spus că nu îi lasă șeful să stau înăuntru… Am stat 20 de minute, timp în care l-am schimbat, apoi de la 4 dimineața până la ora 12,00 eu nu l-am mai văzut.”
Ancuța Răducanu a declarat că nu a înțeles, în primă fază, dacă are dreptul legal de a fi însoțitor la Terapie Intensivă, dar a avut o discuție cu medicul de gardă care i-a explicat că acest lucru este permis de lege, dar reprezentanții spitalului au decis să-l interzică pe motiv că, anterior, alți părinți au făcut mizerie în secție. Mama copilului a anunțat că va depune o plângere, în cursul zilei de vineri, referitoare la incident.

Pe de altă parte, conducerea Spitalului Grigore Alexandrescu se declară nemulțumită că a aflat din presă despre acest episod. Managerul unității medicale, conf. dr. Alexandru Ulici, a contrazis-o pe mama copilului explicând că aceasta a stat, în secție, alături de copil, circa o oră, lucru care ar
reieși de pe înregistrăile camerelor de supraveghere. ”Nu i s-a interzis accesul, ci i s-a temporizat” a adăugat Ulici care a explicat că mama nu a mai fost lăsată să revină pentru că, între timp, începuse administrarea tratamentului pentru copiii din ATI, iar, după acest moment, au urmat vizita medicilor și consulturile interdisciplinare.

”Mama ar fi putut să revină după ora 10,30, dar la ora 11,00 mama era deja cu copilul pe secția Neurologie.” a adăugat managerul spitalului, conf. dr. Alexandru Ulici.

Dincolo de explicațiile părților implicate în acest episod, Adele Chirică, președinte al Asociației pentru Dravet, a intervenit în dialog cu precizarea că situația semnalată nu este singulară la Spitalul Grigore Alexandrescu. ”Se întâmplă acest lucru, în 99 % din cazurile semnalate mie cu privire la copiii internați în acest spital. Am mărturii de la părinți ai căror copii au murit pe patul de spital de la Terapie Intensivă de la Grigore Alexandrescu și nu li s-a permis accesul în ultimele clipe de viață ale copiilor lor. Stăteau pe holuri sau prin parcare și au fost chemați după ce au murit copiii.” a semnalat Adele Chirică.

Situații precum cea expusă de Adele Chirică sunt sesizate și prin comentariile postate pe pagina de Facebook a emisiunii Medika Special. ”Da, știu câteva cazuri cărora le-au murit copiii acolo fără a avea dreptul mămicile să stea lângă ei… Stăteau în mașină, în fața spitalului, și așteptau ora de vizită să îl vadă câteva minute. Au fost sunați după ce a făcut stop cardio-resirator. A murit fără părinți lângă el! Inuman!” a comentat Aura Vlad.

Toate aceste acuzații trebuie lămurite de conducerea Spitalului Grigore Alexandrescu, în cadrul unei anchete administrative ce va fi, cel mai probabil declanșată, după depunerea plângerii de către mama care a fost dată afară de la ATI, zilele trecute.

Puteți urmări întreaga discuție în matrialul de mai jos, începând de la 1h09min

https://www.facebook.com/MedikaTVChannel/videos/592133674910508/
Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea