Coronavirusul bagă spaima în Complexul Sportiv Snagov

Alerta declanșată de răspândirea coronavirusului în Italia provoacă unde seismice și la București. O situație explozivă a apărut la Complexul Sportiv Național Snagov după ce personalul de acolo a aflat că urmează să îngrijească sportivii din lotul national de caiac canoe care vor reveni, din Italia.

Potrivit Agerpres, seara trecută, a ajuns la Otopeni, o parte din lotul de caiac-canoe, care se pregătea în Italia în vederea calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Delegaţia care a sosit pe Aeroportul Henri Coandă, de la Roma, a fost compusă din 13 persoane, dintre care 6 sportivi.

Surse din interiorul complexului au declarat pentru medikatv.ro că, în cursul zilei de marți s-au luat mai multe măsuri pentru ca sportivii aflați în baza sportivă să fie transferați în alte locații, aici urmând să fie găzduiți doar sportivii din lotul de caiac canoe care vor fi izolați.

“Cine nu este de acord să își dea demisia!”

Sindicatul care îi reprezintă pe salariații din Complexul Sportiv Național Snagov acuză presiuni ale conducerii Complexului și ale ministrului Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe. Potrivit liderilor sindicali, angajații au participat la o ședință, în cursul zilei, și și-au manifestat temerile în legătură cu riscul de a se infecta.

În replică, ar fi fost amenințați cu concedierea și s-ar fi făcut presiuni ca nimeni să nu lipsească de la serviciu în perioada următoare, mai spun reprezentanții sindicali. Angajații spun că vor sesiza ISU, Jandarmeria și Direcția de Sănătate Publică cu privire la nerespectarea procedurilor și faptul că sunt puși în pericol.

Subiectul a fost dezbătut marți seara, la emisiunea Medika Special. Într-o intervenție telefonică, ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe a precizat că ”Sportivii sunt duși pentru pregătire sportivă, nu pentru carantină sau izolare. Încă din momentul  în care ne-am lovit de această situație, am ținut permanent legătura cu sportivii care se află la pregătire în Italia, inclusiv cu domnul Ion Bârlădeanu care este președintele federației și cu care am discutat despre revenirea sportivilor în țară. În acest moment, acești sportivi, doi sunt, nu știu de unde vă procurați informațiile, acest dublu, sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokio, s-au aflat într-o zonă la 600 de kilometri de cele de risc, în Sabaudia, este la malul mării Tiraniene, apropape 150 de kilometri sud de Roma spre Napoli. Când am solicitat reîntoarcerea, au revenit aseară în țară, au îndeplinit toate procedurile stabilite, nu au niciun fel de restricție. Nu vin din nicio zonă de risc, li s-au făcut evaluările pe aeroport, au depus acele declarații, au fost verificați, nu sunt în carantină.

Aseară au sosit și solicităm tuturor celor responsabili și sindicatului care a lansat aceste informații să nu amplifice și să nu dezinformeze. Niciun component al lotului de caiac canoe nu se află în situația de a fi plasat în carantină și implicit nu trebuie să existe niciun fel de temere în legătură cu continuarea pregătirii sportive în centrele noastre din țară.”

 Prin telefon a intervenit și liderul Sindicatului Național Sport și Tineret, Andi Naghy, care a vrut să-i adreseze câteva întrebări ministrului Tineretului și Sportului. Redăm dialogul de la Medika Special:

” Ionuț Stroe, ministru: Nu, mulțumesc, domnul Nagy poate să comunice public cu mine, nu intru într-un dialog pentru că ar fi putu să comunice cu mine sau să se informeze în legătură cu acești sportivi.

Realizator: L-ați informat pe domnul ministru?

Andi Nagy, lider sindical: Nu reușim să intrăm în legătură cu domnul ministru, refuză comunicarea cu noi.

Realizator: Păi acum vă aude!

Andi Nagy, lider sindical: Bună seara, domnule ministru, în sârșit putem să comunicăm.

Ionuț Stroe, ministru: Bună seara, spuneți!

Andi Nagy, lider sindical: Nu ați informat DSP-ul în legătură cu mutarea sportivilor de la Complexul Snagov, pentru că i-ați mutat pe cei care erau în bază și ați creat aici un spațiu de carantină, conform legii. Cei care vin în țară, chiar din afara zonelor de risc maxim, primesc chestionare pe care le completează.

Ionuț Stroe, ministru: Domnule, dumneavoastră știți ce transmiteți public acum? Știți ce înseamnă un spațiu de carantină? Vă întreb…

Andi Nagy, lider sindical: Asta ați făcut!  Ei ar fi trebuit să fie izolați voluntar la domiciliu 14 zile.

Ionuț Stroe, ministru: În momentul de față….

Andi Nagy, lider sindical: Dar ați făcut vreo informare către sindcat în așa fel încât noi să știm ce să transmitem membrilor noștri care ne semnalează această situație și care se tem?

Ionuț Stroe, ministru: Domnule Nagy , nu vorbesc cu dvs prin intermediul presei.

Andi Nagy , lider sindical: Păi nu vorbiți cu noi în niciun fel, domnule ministru, asta este problema!

Realizator: Am să vă adresez eu întrebările, domnule ministru! (ambii interlocutori continuă să vorbească), Vă rog, domnilor, dacă nu intrați într-un dialog, lăsați-mă măcar să vă adresez eu întrebările!

Ionuț Stroe, ministru: La revedere, mulțumesc!”

Situația a fost ulterior temperată printr-o intervenție a secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, care a explicat că, în cursul zilei de miercuri, inspectorii DSP vor merge în baza de la Snagov și vor sta de vorbă cu toată lumea, pentru a explica situația și măsurile luate și pentru a calma spiritele.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes