Covid 19. Sistemul crapă peste tot. Ministrul Tătaru anunță vremuri grele

”Vor veni săptămâni și mai grele, vor fi cazuri critice, dar vom depăși această perioadă.” Declarația a fost făcută vineri dimineață de noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.

”Personalul medical va avea prioritate la testare. Avem grijă de personalul nostru, trebuie să avem grijă de personalul nostru, vor veni săptămâni și mai grele vor fi și cazuri severe, critice, dar vom trece peste această perioadă și vom ieși mai întăriți”, a declarat ministrul Sănătății.  

Pe de altă parte, noul ministru al Sănătății a adăugat că e nevoie de o schimbare a planului după care autoritățile locale încearcă să lupte împotriva coronavirusului:  ”la nivel local trebuie schimbate multe lucruri, trebuie reinițiate niște proceduri pe care atât pers medical cât și DSP, cât și managementul spitalelor, cât și autoritățile locale trebuie sa le pună în practică, să le respecte. Avem 2 direcții:  una urgentă- prevenția, tratarea infecțiilor COVID dar și tratamentul celorlați pacienți care nu au o infectare cu COVID. La nivelul unităților sanitare din faza 1, faza 2 si ulterior faza 3 vom asigura acel necesar de aparatură, de materiale sanitare și de echipamente sanitare de protecție precum și acel număr de teste în care toți cei care conform unor anchete epidemiologice intră  într-un protocol de testare”.

Tătaru a menţionat că trebuie schimbat managementul local al unităţilor sanitare. 

Un management local al unităţilor sanitare care trebuie schimbat şi adaptat în relaţia cu personalul medical, nu mă încălzeşte cu nimic să văd că sunt stocuri de medicamente,  dar nu sunt acolo unde trebuie. Trebuie reaşezată ca primă linie UPU, ATI, Boli Infecţioase, iar apoi celelalte secţii. Colaborarea cu ministerul de Interne pentru aceste dotări este completă, DSP-urile vor lua în acest sens şi măsuri vizavi de medicii de familie, am solicitat să aibă legătură şi cu tot ce înseamnă medicii stomatologi, am solicitat ca şi în colaborare cu Instituţia Prefectului, mă refer la Suceava, să avem şi acele dotări pentru staţiile de ambulanţă, pentru SMURD şi pentru UPU, dar priorităţile vor fi aprovizionarea cu materiale sanitare, aprovizionarea cu echipamente de protecţie şi medicamente a spitalelor care sunt de suport Covid în toate judeţele, precum şi testările conform anchetelor epidemiologice şi pentru personalul medical aflat în prima linie”, a adăugat ministrul Tătaru.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes