(VIDEO) Cum a anticipat un primar din România contaminarea comunitară cu coronavirus din oraşul Buzău

Punerea sub carantină a unui întreg cartier din municipiul Buzău, un oraş până duminică seară aflat în poziţia de premiant pe ţară în privinţa extinderii gestionării de coronavirus, scoate la iveală serioase slăbiciuni în aplicarea ordonanţelor militare şi ale stării de urgenţă naţionale.

Concret, “cazul 21”, un cetăţean de 41 de ani din cartierul Poştă al oraşului Buzău a apărut în urma contaminării acestuia produsă în prima zi de Paşte în oraşul Urziceni, acolo unde buzoianul s-a întâlnit cu socrul său, care, la rândul său a fost vizitat de un bărbat din comuna Bărbuleşti devenit infectat COVID-19. După călătoria din ziua de Paşte, bărbatul din Buzău a infectat, potrivit autorităţilor sanitare, încă 19 persoane, iar cartierul Poştă a fost pus în carantină duminică seara.

Povestea nu s-a încheiat căci ancheta epidemiologică este în desfăşurare, alte zeci de persoane au fost testate, iar în câteva ore sunt aşteptate rezultatele, astfel că proporţiile adevărate ale contaminării nu se ştiu, încă.

Cu toate acestea, pericolul unei astfel de situaţii a fost semnalat de către primarul municipiului Urziceni care, la câteva zile după Paşte, a cerut public interdicţia cetăţenilor din Bărbuleşti să mai intre în Urziceni. Mai precis, primarul Constantin Sava a scris pe pagina oficială de facebook a Primăriei Urziceni un text prin care cerea Prefecturii şi Ministerului Afacerilor Interne să ia măsuri mai ample pentru combaterea contaminării cu noul coronavirus. “Deoarece vecinii noştri nu respectă măsurile luate împotriva COVID-19, primarul nostru Constantin Sava a făcut mai multe a drese către M.A.I. şi Prefectură pentru a restricţiona accesul locuitorilor din Bărbuleşti în municipiu. Reamintim că această localitate are foarte multe cazuri confirmate care indică prezenţa noului coronavirus”, se scrie pe pagina de Facebook a Primăriei Urziceni.

Edilul-şef al urzicenilor a declarat, însă, telefonic la emisiunea Medika Special de la Medika TV că avertismentele sale nu au avut ecoul scontat:

“Cererea mea este, în continuare, aceeaşi. Răspuns n-am primit, decât ceva evaziv din partea Instituţiei Prefectului, chestiuni care pe mine m-au dezamăgit. Eu spuneam atunci că în comuna Bărbuleşti, care are aproximativ 8.000 de locuitori, aproximativ 400-500 de persoane au venit din zona cu focar intens coronavirus din Europa, Italia, Anglia şi Spania. Ştiu foarte bine ce spun, pentru că ne uităm la maşinile cu care merg, înmatriculate în Franţa, Italia, Germania, etc. Cunoaştem zona din care vin. Ce m-a determinat să fac acest lucru a fost sporirea zilnică a numărului de infectaţi din Bărbuleşti. Aceşti potenţial contaminaţi, din verificări, pentru Urziceni trebuie izolaţi în spitalul Urziceni, un spital curat fără nici un fel de probleme. Nu vrem să dăm peste cap un spital şi un oraş din cauza unor oameni care nu respectă nici un fel de reguli.”

Primarul Urzicenilor a mai declarat, în acelaşi context, că autorităţile judeţene şi MAI, totuşi, au luat măsuri stricte de gestionare a situaţiei de la Bărbuleşti, dar, iată, cazul Buzău nu a putut fi evitat.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea