Cum a fost îngenuncheată lumea de inamicul COVID -19! Măreția și agonia din marile capitale New York, Londra, Madrid

Lumea întreagă continuă să lupte cu SARS-COV-2, cel mai de temut dușman public, care a provocat până acum îmbolnăvirea a circa 1,1 milioane de oameni de pe planetă și a ucis peste 60 000.

Statul New York și Marea Britanie sunt punctele critice de pe mapamond, unde numărul deceselor înregistrate în ultimele 24 de ore a fost fără precedent.

Autoritățile din New York au raportat 630 de decese într-o singură zi. Livescience.com relatează că sistemul de sănătate este depășit, criza de ventilatoare pentru pacienții critici este iminentă, iar spitalele sunt în pragul colapsului. De la jumătatea lunii martie, în New York au fost cele mai multe cazuri de pe întreg teritoriul SUA, iar 90 % dintre decese au fost înregistrate tot aici. Alte state precum Florida sau Luisiana ar putea urma același scenariu dacă nu se vor adopta măsuri ferme pentru reducerea circulației locuitorilor.

Nici de la Londra nu se raportează o situație prea bună. Au fost 708 de decese într-o zi, iar locuitorilor de pe întreg  teritoriul Marii Britanii li s-a cerut să rămână în case, chiar dacă vremea se încălzește și ar fi tentați să iasă din case. Regina Eisabeta a II-a se va adresa, duminică, națiunii, pe tema epidemiei COVID-19. Discursul este unul foarte așteptat, comentează BBC. Nimeni nu se îndoia că regina va apărea cu acest discurs, întrebarea era când se va întâmpla acest lucru. Atât regina Elisabeta a II-a, cât și prințul Charles, testat pozitiv pentru coronavirus, au stat departe de scena publică, de la izbucnirea crizei, atitudine generată și de faptul că au o vârstă care îi obligă la autoizolare conform dispozițiilor valabile în Marea Britanie. Autoritățile guvernamentale sunt criticate pentru ritmul greoi în care se face testarea în masă. În Regatul Unit numărul celor testați a ajuns a 10 000 pe zi, în timp ce Germania reușește să testeze zilnic, de cinci ori mai mulți cetățeni ai săi. Declarativ, și Guvernul britanic și-a propus ca până la finele lunii să ajungă la 100 000 de locuitori pe zi, dar există mult scepticism cu privire la atingerea acestui obiectiv.

Din Italia nu vin încă vești bune. În ultimele 24 de ore au fost 681 decese cauzate de COVID-19. Pe întreg teritoriul țării sunt 124.632 persoane infectate cu COVID-19, cu 4.800 mai multe decât vineri. În Lombardia, regiunea cea mai afectată, au fost 345 de decese. Noile reglementări sunt ca nimeni să nu iasă din casă fără să aibă nasul și gura acoperite, anunță La Republica. Magazinele rămase deschise au fost obligate să ofere clienților geluri dezinfectante și mănuși.

În Spania, numărul deceselor a înregistrat o ușoară scădere, în ultimele două zile, dar nu e niciun motiv ca autoritățile să fie optimiste. Premierul Pedro Sanchez a anunțat că țara este ”aproape să treacă de vârful infecțiilor”, având în vedere scăderea numărului de decese. Primul ministru al Spaniei a anunțat că măsurile de izolare se vor prelungi până pe 25 aprilie, subliniind că restricțiile ”salvează vieți”. Oficialii spanioli încearcă să asigure măști tuturor cetățenilor în perspectiva unui plan de ridicare a restricțiilor.

Din ce în ce mai multe țări impun această măsură de protecție. Utilizarea măștilor în public a devenit obligatorie în Austria, Republica Cehă, Israel și Turcia.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea