CUM EXPLICĂ MINISTRUL SĂNĂTĂȚII NOUL RECORD DE CAZURI: “Acum se consumă boala celor care au refuzat internarea sau au cerut externarea”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarant joi, la Sibiu, unde s-a aflat într-o vizită de lucru, că urmează două săptămâni de “creştere progresivă” a cazurilor de COVID-19. Potrivit lui Tătaru, cifrele de acum și recordul înregistrat azi reprezintă consecința vidului legislativ, care timp de trei săptămâni a făcut ca pacienții să nu mai aibă obligații.

 „În acest moment suntem în săptămânile în care se consumă boala celor aproape 4.000 de pacienţi care au refuzat internarea sau au solicitat externarea în cele aproape trei săptămâni. Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri. Rămâne ca noi, ca sistem sanitar, ca minister, ca Guvern, să adaptăm posibilităţile sanitare pe care le avem, paturile de terapie intensivă, aparatura la numărul pe care în fiecare zi îl vedem la terapie intensivă, ca şi adresabilitate la unităţile de primire urgenţe”, a spus Nelu Tătaru.

O scădere a numărului de cazuri poate să vină în două-trei săptămâni, dar asta numai dacă populația și agenții economici respectă regulile de protecție. În caz contrar, creșterea va fi progresivă.

 „Suntem în cele două săptămâni pe care, dacă le gestionăm, nu doar noi Guvernul, ci şi populaţia şi agenţii economici care au beneficiat de acele relaxări, dacă le luăm şi le aşezăm cu acele reguli simple – portul măştii, spălatul pe mâini, un dezinfectant prezent la locul de muncă, prezent la o terasă, distanţarea socială, respectarea acestor reguli şi seara, după ora 22.00, respectarea acestor reguli şi în zonele turistice, putem vorbi peste două trei săptămâni despre o aplatizare şi o scădere a numărului de cazuri. Dacă nu vom respecta aceste reguli, să ne aşteptăm la o creştere relativă, progresivă pe care sistemul sanitar se va strădui să o gestioneze”, a mai spus ministrul Sănătății.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea