Cum explică Valeriu Gheorghiță scăderea numărului de vaccinări zilnice: “Am ajuns la segmentul de populație ezitant”

În ultimele zile s-a constatat o scădere considerabilă a numărului de noi persoane vaccinate împotriva COVID-19. Totuși, coordonatorul campaniei de vaccinare nu se declară surprins de acest lucru și spune că se aștepta să se ajungă în acest punct. Col. dr. Valeriu Gheorghiță a explicat că populația este împărțită în trei categorii principale: cei hotărâți să se vaccineze, cei ezitanți și cei împotrivă, iar în acest moment s-a cam epuizat populația dornică să se imunizeze.

“Se estima de la început, cam o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc, cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant. Experiența din ultimele zile cu centrele mobile arată că sunt oameni mulți care doresc să se vaccineze, pentru unii vaccinul este la distanță, nu a ajuns vaccinul pe strada lor. De aceea este importantă o abordare complementară a campaniei de vaccinare prin care să diversificăm activitatea mai ales în mediul rural și anume fie să mergem cu echipe mobile sau să organizăm maraton în localitatea respectivă, și implicarea medicilor de familie. Sunt cel puțin trei mijloace”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare la Digi 24.

Acesta a anunțat și că se are în vedere o nouă strategie pentru imunizarea persoanelor din mediul rural, și anume ca medici din orașele mari să meargă în comune și să încurajeze imunizarea, dar să se și implice în campania de vaccinare.

Mai avem un concept pe care ne gândim să îl operaționalizam. Este <Orașul vaccinează satul.> Oamenii din rural au încredere în medicii de la oraș, acesta este conceptul. Îmbinând conceptul de solidaritate și încrederea putem să asigurăm, de aici înainte va fi o evoluție ondulantă a numărului de persoane care se vor vaccina în fiecare zi. Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot prezenta în continuare la centrele de vaccinare fără programare, sunt unii care nu cunosc că este posibil acest lucru, putem să aprovizionăm centrele și să nu mai fie oameni refuzați“, a mai spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes