Cum s-a tranşat discuţia despre majorarea bugetului pentru medicamente

Producătorii de medicamente generice au cerut lămuriri ministrului de Finanţe

Producătorii de medicamente generice continuă să atragă atenţia asupra politicilor greşite de aplicare a taxei de clawback coroborată cu preţurile cele mai mici pentru medicamente practicate în România şi cer actualilor şefi din sistemul de Sănătate dar şi de la Palatul Victoria să reformeze modalităţile de taxare, astfel încât fabricanţii de generice să nu mai fie nevoiţi să scoată medicamentele ieftine din farmacii din cauză că nu mai pot susţine producţia lor.

Cu câteva zile în urmă ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunţa, printre altele, că a suplimentat cu 766 milioane de lei sumele alocate plăţilor din sistemul sanitar, inclusiv “pentru medicamente”. În acest context, producătorii de medicamente generice au cerut lămuriri Guvernului asupra modului şi direcţiei concrete în care se vor duce banii.

Miercuri seară, în cadrul emisiunii Medika Special de la Medika TV, moderată de Doru Gheorghiade, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Adrian Grecu, într-o intervenţie telefonică, în direct, a cerut să se explice pentru ce sunt exact acei bani “pentru medicamente”.

Iată ce a spus Adrian Grecu: “Cu siguranţă acest buget nu este pentru medicamentele generice. Fie este o restanţă, fie sunt nişte medicamente care nu au fost plătite anterior. Nu-şi are rost discuţia şi nu înţeleg declaraţia.”

Pe parcursul emisiunii a venit şi un punct de vedere din partea Ministerului Sănătăţii: “În cadrul rectificării bugetare au fost suplimentate cu 766 milioane de lei sumele alocate Fondului Unic de Asigurări de Sănătate pentru derularea la termenele legale de plată pentru medicamente şi lunile spitaliceşti, precum şi cu 1,9 miliarde de lei pentru asigurarea continuităţii eliberării medicamentelor cu şi fără contribuţia personală prin farmacii cu circuit deschis suma respectivă fiind pentru toate medicamentele (n.r. generice sau inovative)”.

Vizavi de această precizare a Ministerului Sănătăţii, Adrian Grecu, preşedintele A.P.M.G.R., a explicat: “La prima vedere nu sunt decât nişte bani care aparţineau anului de medicamente 2019, adică o parte din cei 6,38 miliarde de lei pe care statul român îi cheltuieşte anual pentru medicamente.” La emisiunea de miercuri seară a mai participat şi senatorul U.S.R. Adrian Wiener, membru al Comisiei pentru Sănătate din Senatul României.

Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

https://www.facebook.com/MedikaTVChannel/videos/371652956967029/
Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea