Cum să previi apariția cariilor. Alimentele care te ajută să ai o dantură sănătoasă

O dietă bogată în vitamine și minerale, echilibrată, poate fi un aliat de nădejde nu doar pentru menținerea sănătății, dar și pentru a avea o dantură perfectă. Sunt alimente care ne ajută să avem dinții sănătoși și să ținem departe cariile.

Dr. Violeta Alecu, medic stomatolog, a dezvăluit la Medika TV câteva din secretele unei danturi sănătoase.

“Există o legătură strânsă între alimentația sănătoasă și sănătatea orală. Să luăm exemplul alimentelor care ne ajută să facem o stimulare gingivală sau o curățare orală. Merele, de pildă – mâncând mere, curățăm dinții, îndepărtăm resturi alimentare, la fel și morcovul, este foarte bun pentru acest proces. Alimentația poate să influențeze și erupțiile dentare. Vin la cabinet copii care au probleme, nu le erup dinții. Eu le recomand să mănânce un măr, să forțeze un pic gingia și să o ajute să erupă. Apoi lactatele – brânza, cașcavalul, iaurtul, sunt alimente care conțin mult calciu, care ajută dintele să fie sănătos”,  a explicat medicul stomatolog Violeta Alecu.

Pe de altă parte, sunt și alimente nocive. Cele acide, de pildă, atacă smalțul dinților, în timp ce dulciurile în exces pot dăuna danturii și ducând la apariția cariilor. Totuși, a explicat medicul stomatolog, un regim echilibrat, în care dulciurile sunt consumate doar din când în când, nu reprezintă un pericol. La fel de important pentru menținerea unei danturi sănătoase este însă și periajul corect.

Cariile apar în primul rând din cauza unei igiene nesatisfăcătoare, iar dulciurile influențează într-adevăr apariția cariilor, nu este un mit. Nu înseamnă acum că nu trebuie să mai mâncăm dulciuri deloc, că facem carii. Dacă avem o alimentație sănătoasă și mâncăm dulciuri ocazional, riscul de apariție a cariilor e mai mic. Important e să avem grijă de igiena orală, iar periajul corect e cel făcut dimineața și seara. Contrar opiniei unor persoane, nu este bine să ne spălăm după fiecare masă, pentru că periajul excesiv poate duce la probleme, ca retracțiile gingivale, leziuni la nivel dentar. După masa de prânz putem ronțăi un morcov, de exemplu, pentru curățarea dinților”,  a mai spus medicul stomatolog Violeta Alecu.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea