CUM SUNT AFECTAȚI COPIII DE CORONAVIRUS. Răspunsul organismului la virus e diferit de ce se întâmplă cu adulții

Cel puțin 285 de copii din SUA au dezvoltat o afecțiune inflamatorie gravă legată de coronavirus și, în timp ce cei mai mulți s-au recuperat, potențialul de deteriorare pe termen lung sau permanent este necunoscut, sugerează două noi studii.

Lucrările, publicate în New England Journal of Medicine, oferă cel mai complet raport asupra stării acestora.

Afecțiunea este cunoscută sub numele de sindrom inflamator multisistem la copii. Este considerat neobișnuit, iar decesele sunt rare; șase copii au murit dintre cei 285 care au fost studiați.

Febră mare și persistentă, markeri inflamatori în analizele de sânge și dovezi ale problemelor care afectează cel puțin două organe, printre care inima, rinichii, plămânii, pielea sau sistemul nervos sunt principalele manifestări observate la copii după expunerea la coronavirus. Simptomele digestive, inclusiv greața și diareea, sunt frecvente. Unii copii pot avea simptome asemănătoare cu boala Kawasaki, o afecțiune rară la copii.

Aproximativ 80% dintre copiii din studiu au avut probleme cardiace, care au inclus anevrisme coronariene – o umflătură într-o arteră cardiacă care poate fi fatală.

Cei mai mulți copii afectați nu aveau alte probleme de sănătate, dar aproximativ 30% dintre ei erau obezi. Sindromul  pare să afecteze în mod disproporționat băieții latino și negri.

Vârsta medie a copiilor afectați de sindromul inflamator multisistem a fost de 8 ani, dar cercetătorii nu știu dacă și adulții pot fi afectați în acest mod de noul coronavirus.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea