DE URMĂRIT! De ce femeile sunt mai expuse cancerului de plămâni

În SUA, cancerul pulmonar ucide mai multe femei decât oricare alt tip de cancer, avertizează un articol publicat în Nature, sub semnătura prof. Narjust Duma, clinician oncolog și cadru universiar la Universitatea din Wisconsin-Madison. Rata de deces a avansat semnificativ pe măsură ce companiile dim domeniul tutunului și-au țintit reclamele către publicul feminin. Strategiile de marketing ale acestor companii au crescut cu peste 300% consumul de țigări, în rândul femeilor, între 1930 și 1960.

Ceea ce trebuie remarcat este o inversare a tiparului privind vârsta. Cancerul pulmonar nu mai e o afecțiune pe care trebuie să o urmărim la vârste înaintate. La grupa de vârstă 30-49 de ani, incidența este mai mare la femeile albe și hispanice decât la bărbați.

Fumatul nu este singurul factor de risc pentru apariția cancerului pulmonar la femei. Alți potențiali factori sunt poluarea, radioterapia urmată în cancere anterioare și suplimentele hormonale.

În rândul nefumătorilor, cancerul pulmonar are o incidență de 19 %, la femei, compartiv cu 9 % la bărbați. Cercetările realizate în SUA arată că riscul de cancer pulmonar scad după 15 ani de la renunțarea la fumat. Studii realizate peste Ocean, dar și în Europa, au confirmat că renunțarea la fumat a redus, după zece ani, mortalitatea prin cancer pulmonar, cu 48 % la femei și cu 24 % în cazul bărbaților.

Mai există o problemă și anume că, disfuncția sexuală, declanșată nu doar de cancerul plumonar, ci și de ale tipuri de cancer, este foarte rar discutată în cadrul vizitelor la oncolog. Sănătatea sexuală este un subiect complex care implică factori sociali, psihologici, fiziologici și de mediu. Cu toate acestea, mulți medici nu se simt confortabil cu acest subiect și nu îl abordează cu pacientele. Drept urmare, femeile suferă în tăcere considerând că este un preț al bolii.

În lumea medicală se poartă discuții intense cu privire la un mod echitabil de a aborda riscurile de cancern pulmonar la femei și la bărbați. Femeile cu cancer de plămâni suferă din cauza întârzierii în diagnosticare, accesului la consiliere pentru renunțarea la fumat și mai puține recomandări pentru îngrjiri paliative.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea