Deși a fost printre primii care au făcut teste PCR, Institutul Cantacuzino nu are nici acum protocol cu Ministerul Sănătății! Cine nu-l dorește (VIDEO)

Institutul Cantacuzino a fost, la începutul pandemiei, printre puținele instituții din România care au făcut teste pentru depistarea noului coronavirus.

În momentul de față, teste RT-PCR se pot face în toată țara. Există zeci de spitale publice și direcții de sănătate publică, dar și laboratoare private care s-au dotat cu aparatură performantă astfel încât să poată detecta prezența coronavirusului în probele recoltate de la pacienții suspecți de COVID-19.

La început, însă, capacitatea de testare era extrem de redusă, iar Institutul Cantacuzino, care avea aparatura necesară, a ajuns să facă teste într-un mod nu tocmai firesc.

Comandantul Institutului, col. dr. Florin Oancea, a dezvăluit, în emisiunea moderată de Dana Chera la Medika TV, că nici la ora actuală nu există un protocol între Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Sănătății în baza căruia specialiștii de la Cantacuzino să-și facă treaba.

La Cantacuzino s-a ajuns, în perioada de început a pandemiei, să se facă și 1200 de teste, în ciuda lacunelor legislative și a lipsei acestui protocol.

“Nevoia de testare a fost atât de mare încât ministrul nostru, ministrul Apărării, a fost cel care a spus că există Institutul Cantacuzino. Deci practic a fost impus în piața testării. Legislația nu a fost încă armonizată. Toate proiectele de supraveghere medicală se desfășoară sub autoritatea Ministerului Sănătății. Ar trebui să avem un protocol, să existe un protocol între cele două ministere. Este în lucru și suntem aproape să-l rezolvăm”, a declarat, la Medika TV, comandantul Institutului Cantacuzino.

Practic, Institutul fusese exclus de autorități din tot ceea ce înseamnă supraveghere medicală și epidemiologică, deși acesta este unul dintre rolurile de bază ale instituției de cercetare.

Col. dr. Florin Oancea a mărturisit că momentele de început ale pandemiei au fost extrem de dificile pentru el, mai ales că atunci a preluat conducerea Institutului și a constatat că sunt foarte multe de pus la punct.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea