Dr. Mihai Craiu explică de ce bărbații sunt mai vulnerabili la coronavirus. Rolul cromozomului X

Unul dintre cei mai renumiți pediatri, dr. Mihai Craiu, explică foarte clar și punctual, citând un studiu publicat de thelancet.com, care sunt categoriile cele mai vulnerabile în fața coronavirusului. ”În  fața SARS-CoV-2 nu suntem egali”, începe medicul descrierea.  

Bătrânii sunt mai vulnerabili decât copiii.

 Bărbații sunt mult mai fragili decât femeile.

Cei cu obezitate au risc mai mare decât cei cu greutate normală.

Fumătorii au risc de deces mult mai mare (de 14 ori) decât nefumătorii.

În ceea ce privește inechitatea de sex observată la adulți, dr. Mihai Craiu scrie: ” Încă din primele studii publicate, în ianuarie 2020, s-a observat că pneumonia severă COVID-19, urmată de complicații si deces, este de aproape 2 ori mai frecventă la bărbați decât la femei. https://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(20)30211…/fulltext Explicații culturale și de stil de viață ar putea fi luate în discutie, deoarece în Asia exista o uriașă discrepanță de gen intre fumători, tabagismul fiind infrecvent la persoanele de sex feminin. Dar ponderea se păstrează și la decesele (din păcate tot mai frecvente) din Europa și din SUA.”.

De asemenea, medicul Craiu scrie că bărbații au și alt profil imunologic și hormonal care îi face să fie mai vulnerabili în fața coronavirusului: ” Trecând peste perspectiva “relaxată” a multor bărbați în fața bolii (în general, nu numai în cazul particular al noului coronavirus) si peste adoptarea unor comportamente sociale sau profesionale riscante, bărbații au și alt profil imunologic și hormonal. Nefavorabile în scenariul infectiei COVID-19. Deoarece majoritatea genelor ce codifică răspunsul imun se află pe cromozomul X. Doamnele au 2 cromozomi X iar bărbații doar unul. Încă de acum 18 ani, de la episodul SARS, a fost observată disparitatea de sex privind mortalitatea. În defavoarea bărbaților. Aceștia au decedat în 21.9% din cazuri fața de pacienții de sex feminin unde a fost consemnat decesul în 13.2% din îmbolnăviri. ”

”MESAJ DE LUAT ACASĂ – în fața infecțiilor (cazul coronavirusurilor, atât SARS cât si COVID-19) bărbații reprezintă sexul slab”, conchide medicul Mihai Craiu.

Mihai Craiu este medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu” și profesor la UMF „Carol Davila” din București. Pe lângă activitatea din spital, conf. dr. Mihai Craiu este cel care a înființat Spitalul Virtual pentru Copii, o pagină de Facebook unde părinții primesc informații și sfaturi pentru sănătatea copiilor lor.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes