Dr. Radu Țincu, la Medika TV, despre testarea antidrog în școli: „Am fost promotorul public al testării. Nu s-a materializat pentru că intră în contradicție cu capitalul electoral”

Dr. Radu Țincu, unul dintre cei mai cunoscuți comunicatori din domeniul sănătății, a vorbit la Medika TV despre importanța utilizării testelor antidrog în școlile românești. Medicul a recunoscut că a făcut eforturi pentru a susține campania de testare, dar inițiativele sale nu au fost ascultate. 

„Am fost promotorul public al testării. Din păcate, ea nu s-a finalizat pentru că intră în contradicţie cu capitalul electoral, însă nu am spus să facem poliţia testării. Am spus doar că statul român pe toate palierele spune oamenilor că se preocupă de droguri. Întrebarea este una simplă: cum te preocupi de droguri dacă la acest moment nicio persoană din ţară nu se poate testa în mod gratuit pentru substanţe psihoactive? Dacă într-adevăr politica statului este de prevenţie, trebuie să oferi posibilitatea testării oamenilor, aşa cum faci analizele de sânge normale, să existe posibilitatea ca aceste teste să fie decontate. Am propus Ministerului Sănătăţii decontarea testelor măcar pentru elevi. Atunci când părintele consideră necesar că trebuie să îşi testeze copilul, statul să poată deconta două, trei sau patru teste pe an”, a declarat Radu Ţincu la Medika TV.

O altă inițiativă a sa a vizat testarea apei de la toaletă din școli. „O altă propunere era să testăm apele reziduale în instituţiile şcolare. Apele de la toaletă pot fi testate pentru substanţe psihoactive. De ce? Ca să putem avea o imagine asupra consumului din şcoala respectivă, pentru că măsurile locale pot fi îmbunătăţite. E clar că dacă ai un consum extraordinar de ridicat, cu foarte multe substanţe, asta înseamnă că ceva se întâmplă în şcoală şi că securitatea acestor copii este pusă în pericol. Şi îţi vei putea cumva adapta politica locală a şcolii în funcţie de aceste testări. Nu a fost nici ea aplicată” mai spus dr. Radu Țincu. 

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea