Efectul neașteptat al pandemiei: sezonul gripal s-a încheiat mai devreme

Gripa, care ucide anual sute de mii de oameni în întreaga lume, a dispărut de o lună din Europa. Toate restricțiile impuse din cauza pandemiei SARS-COV2 au încetinit transmiterea virusurilor gripale, potrivit datelor UE și ale oamenilor de știință. Practic, pandemia a “închis” sezonul gripal mai devreme decât în mod obișnuit.
Sezonul gripal este, în mod normal, din octombrie până la mijlocul lunii mai. Nu și anul acesta.
Sezonul gripei s-a încheiat mai devreme decât de obicei în acest an și acest lucru se datorează probabil măsurilor luate cu privire la SARS-CoV-2, cum ar fi distanțarea socială și purtarea măștii de protecție”, a declarat pentru Reuters Holger Rabenau, medic la Spitalul Universitar din Frankfurt.
Vestea este însă numai parțial bună, pentru că vaccinul anti-gripal ar putea avea de suferit.
Laboratoarele, copleșite de COVID-19, au avut mai puține probe de gripă. Potrivit lui Pasi Penttinen, expert senior în gripă la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), „este posibil ca laboratoarele să nu aibă imaginea completă a virusului care circulă în ultima parte a sezonului”. Mai puține date și întârzieri în procesarea informațiilor ar putea afecta calitatea vaccinului pentru sezonul de iarnă 2021. „S-ar putea să fie o problemă”, a spus Penttinen pentru Reuters, deoarece informații mai puține despre mutațiile posibile ale virusului din acest an scad șansele de a concentra cel mai bun vaccin împotriva tulpinilor preconizate în anul următor.
Datele referitoare la decesele provocate de gripă nu sunt încă disponibile, dar estimările timpurii indică o mortalitate mult mai mică în acest an.
Doar 4.000 de pacienți cu gripă au avut nevoie de tratament de terapie intensivă în acest sezon, conform datelor din 11 țări europene, aproximativ jumătate din numărul înregistrat în aceeași perioadă din precedentele două sezoane.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea