EXCLUSIV: Etapa a treia a campaniei de vaccinare ar putea începe în luna martie! Coordonatorul campaniei explică în ce condiții

Programările pentru vaccinare sunt, pentru moment, sistate, din cauza numărului mic de vaccinuri disponibile în prezent, în raport cu numărul mare ar persoanelor care s-au arătat interesate, încă din primele zile ale celei de-a doua etape de vaccinare, să se imunizeze împotriva COVID-19.

În funcție de numărul de vaccinuri care vor ajunge în țară se vor face din nou programări, prioritate uitând să aibă categoriile vulnerabile, respectiv persoanele care au peste 65 de ani și cele cu boli cronice.

Speranțele continuării campaniei de vaccinare într-un ritm alert sunt însă legate de aprobarea celui de-al treilea vaccin care să fie folosit în țările Uniunii Europene. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, spune că dacă vaccinul AstraZeneca va fi aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului la sfârșitul lunii ianuarie, din martie ar putea începe chiar și etapa a treia de vaccinare în țara noastră.

Într-o intervenție la Medika TV, col. dr. Gheorghiță a explicat că acest vaccin ar putea fi recomandat în principal oamenilor activi, dar specialiștii așteaptă indicațiile exacte de folosire.

Este foarte probabil să înceapă mai devreme (a treia etapă – N.R.), în condițiile în care compania AstraZeneca va primi autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Acest moment e așteptat la sfârșitul lunii ianuarie.

E posibil ca recomandarea vaccinului AstraZeneca să fie cu prioritate pentru categoriile de persoane cu vârstă relativ tânără, de până în 55 de ani, și în mod deosebit a persoanelor active. Deci din acest punct de vedere putem să extindem campania de vaccinare și pentru etapa a treia, dar vom aștepta exact să vedem care vor fi recomandările și rezumatul caracteristicilor produsului, pentru a lua cele mai bune decizii în ceea ce privește strategia de vaccinare și desfășurarea etapelor propriu-zise din strategie”, a declarat, la Medika TV, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea