Ghid de supraviețuire pe caniculă, realizat de medicul Tudor Ciuhodaru

Administrația Națională de Meteorologie anunță zile de foc în România, din cauza creșterii temperaturilor. Pentru a face față valului de caniculă, medicul Tudor Ciuhodaru a realizat un mic ghid prin care ne recomandă cum să ne protejăm de arșiță.

Cele mai expuse persoane sunt cele care petrec timp îndelungat în spații deschise. „Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat sau fără expunere directă la soare. Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, rosii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produse cu valoare calorică mică. Menţineţi legătura cu persoanele în vârsta (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie. Evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens desfăşurat în exterior între orele 11-18” precizează medicul Tudor Ciuhodaru.

În spațiile închise, potrivit recomandările medicului Tudor Ciuhodaru este bine să limităm utilizarea aparatelor electrocasnice și, de asemenea, să închidem ferestrele atunci când temperatura de afară este mai mare decât cea din spațiul închis.

Iată și ce trebuie să facem în cazul în care corpul nostru este afectat de căldura puternică. „Odihnă în spatiu umbrit şi racoros, consum de lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt), scăderea temperaturii corpului (udat şi ventilat). Reluarea activității fizice după câteva ore” mai spune medicul Tudor Ciuhodaru.

Potrivit ANM, până la sfârșitul săptămânii sunt așteptate temperaturi de până la 38 de grade Celsius în toate zonele din România.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea