Gripa și rujeola cresc prezentările la camera de gardă a Institului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”

Într-o intervenție în direct la Medika TV, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al INBI „Matei Balș” din Capitală, a explicat faptul că, în ultima perioadă, gripa și rujeola au făcut ca numărul prezentărilor să crească. 

„E clar că presiunea la camera de gardă a crescut. Avem aproximativ 200 de prezentări în fiecare zi. Din păcate, în afara infecțiilor de sezon, avem și rujeola care nu are nicio legătură cu sezonul rece și aici este efectul nevaccinării. Astfel paturile sunt în permanență ocupate. Externam pacienți în fiecare zi, dar locurile se ocupă în orele care urmează. Este un flux continuu și lucrurile funcționează în dinamică„ susține dr. Adrian Marinescu. 

În ceea ce privește cazurile de gripă, îmbolnăvirile au crescut cu 50%, în ultimele două săptămâni. „Este o creștere care se vede accelerat în ultimele două săptămâni, vorbim despre o creștere cu 50%. Spuneam încă din octombrie atunci când vorbeam despre prevenția prin vaccinare și că ar fi bine să ne pregătim pentru sezonul rece încă din octombrie. Sfârșitul anului și începutul anului următor presiunea generată de gripă este mare. Este de așteptat ca la finalul lunii decembrie și mai ales ianuarie-februarie să avem mai multe cazuri. În funcție de cum am reușit să ne protejăm prin vaccinare ne va fi și viața mai simplă sau nu legată de gripă” a mai spus dr. Adrian Marinescu. 

Cazurile complicate sunt cele ale pacienților nevaccinați. Vaccinul oferă protecție astfel încât pacienții fie nu dezvoltă niciun simptom, fie au forme ușoare sau medii de boală. 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea