Guma de mestecat, dușmanul mai puțin cunoscut al digestiei. Specialiștii au explicat de ce, la Medika TV

Din lipsă de timp, multe persoane folosesc guma de mestecat pentru a-și menține o igienă orală corespunzătoare. Guma ne-ar putea feri de carii și de mirosurile neplăcute, dar ne poate crea probleme digestive. Balonarea și durerile de stomac sunt consecințe ale folosirii îndelungate a gumei de mestecat, sunt de părere medicii. 

Balonarea este rezultatul unui exces de aer în intestine, provocat chiar de utilizarea îndelungată a gumei de mestecat. 

„Mestecatul de gumă poate duce la cantitate de aer în exces în intestine, iar de aici până la apariția balonării nu mai este decât un singur pas. Pot fi mult cauze ce țin de stilul nostru alimentar. Mestecatul în sine se asociază cu înghițirea de salivă și pe lângă asta se înghite de fapt și o cantitate de aer din cavitatea bucală” susține dr. Adelina Popescu, medic primar gastroenterolog. 

În timp ce noi mestecăm gumă, creierul nostru crede că ne pregătim să mâncăm, iar astfel pregătește stomacul pentru digestie. Și pentru că în locul alimentelor în intestine ajunge aerul, putem avea probleme de digestie.

„Mestecatul reprezintă o comandă pentru creier să secrete acid mai mult în stomac, pregătindu-se de fapt pentru alimentele pe care le vom ingera. Dar, de fapt, noi păcălim stomacul. Se secretă în exces acid și se irită mucoasa gastrică” mai spune dr. Adelina Popescu. 

 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea