Incendiu de proporții la o societate de reciclare din Buzău. Ce efecte are asupra sănătății fumul gros care a acoperit orașul

Aproximativ 100 tone de plastic, 100 tone de hârtie și 20 de tone de anvelope au ars ieri seară, la un depozit de reciclare, din Buzău.

Fumul negru și gros provenit de la acestea a acoperit întreg orașul și localitățile învecinate, iar aerul a fost greu de respirat ore întregi. Cele mai afectate de poluare sunt persoanele care au deja probleme respiratorii.

”Particulele de monoxid de carbon care s-au disipar în atmosferă pot fi inhalate și persoanele care suferă de astm bronșic, bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC) sau alte cauze de insuficiență respiratorie, sunt mai expuse la acutizarea afecțiunilor,” a explicat, pentru Medika TV dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

Pe de altă parte, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului că au măsurat calitatea aerului și nu au constatat inregistrate depășiri ale valorilor indicatorilor datorită direcției vântului care a dus fumul departe de centrul orașului.

”Conform deciziei Agenției Naționale de Protecției Mediului și a procedurilor interne ale APM Buzau, noi avem obligația de a înștiința în cel mai scurt timp Centrul Operativ pentru Urgență din cadrul Ministerului Mediului, în cazul producerii unor situații de urgență care pot afecta mediul.

Referindu-ne strict la incediul de aseara, în perioada în care a avut loc incendiul, noi am verificat la sediul APM Buzău monitorizarea indicatorilor de calitate a aerului la Stația Automată BZ-1 amplasată la sediul APM Buzău. Am constatat că astfel că nu au fost inregistrate depășiri ale valorilor indicatorilor masurați la această stație. Înregistrarea valorilor scăzute ale acestor indicatori a fost determinată de faptului ca direcția predominantă a vântului a fost de la sud spre nord, ceea ce a făcut ca norul format în urma incendiului să nu ajungă în centrul orașului Buzău, în zona în care se află stația.

De altfel, cetățenii pot afla datele care rezulta din măsuratorile efectuate la stația BZ 1, în timp real de pe site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului calitateaer.ro Menționăm că nu deținem aparatură mobilă pentru a verifica la locul incidentului valorile indicatorilor de monitorizare a calității aerului,” a declarat Mirela Marin, Director Executiv ANPM Buzău.

Ți-ar putea plăcea

De interes