Încep studiile pentru un test ce poate salva milioane de vieți. Testul Galleri detectează peste 50 de tipuri de cancer

Un test de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariția oricărui semn clinic sau simptom al bolii va fi testat de azi într-un studiu clinic la nivel global, coordonat de NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie).

Testul de sânge dezvoltat de oamenii de știință este capabil să identifice inclusiv tipuri de cancer care sunt dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, cum ar fi cancerul cerebral și de gât, cel ovarian, pancreatic, esofagian sau unele cancere ale sângelui.

Testul, dezvoltat de compania americană Graal, caută modificări chimice în fragmente de cod genetic. Practic, este analizat ADN-ul care este “vărsat” de tumori și care ajunge să circule în sânge.

Potrivit Reuters, NHS intenționează să recruteze 140.000 de voluntari numai pe teritoriul Marii Britanii.

”Trebuie să studiem testul Galleri cu atenţie pentru a afla dacă poate reduce semnificativ numărul diagnosticelor de cancer într-un stadiu avansat. Testul se poate dovedi revoluţionar pentru detecţia precoce a cancerului şi suntem încântaţi că putem conduce această cercetare importantă”, a a spus Peter Sasieni, profesor la King’s College din Londra, citat de Reuters.

Într-o primă fază a studiului, la scară redusă, s-a analizat modul în care funcționează testul pe 2.823 de persoane cu cancer și 1.254 de persoane fără.

Testul a identificat corect când cancerul a fost prezent în 51,5% din cazuri, în toate etapele bolii, și a detectat în mod greșit cancerul în doar 0,5% din cazuri.

În cazul tumorilor solide care nu au opțiuni de screening – cum ar fi cancerele esofagiene, hepatice și pancreatice – capacitatea de a genera un rezultat pozitiv al testului a fost de două ori mai mare (65,6%) decât cea pentru tumorile solide care au opțiuni de screening, cum ar fi cancerul la sân, cancerul intestinal, colului uterin și al prostatei.

De asemenea, testul a identificat corect și țesutul în care a fost localizat cancerul în organism în 88,7% din cazuri.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea