La Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Oradea a fost inaugurat, miercuri, un modern laborator de endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică din țară, o investiție de aproape două milioane de euro din fonduri proprii, de la primăria orădeană și de la Ministerul Sănătății.
‘Cred că este cel mai bine pus la punct laborator de gastroenterologică intervențională din România. Marele avantaj al acestor intervenții care se vor face aici este că pacienții nu vor mai ajunge la operație — de exemplu, pentru o hemoragie digestivă superioară nu mai trebuie să fie operați, ci prin endoscopie se rezolvă foarte repede problema — și altele,’ a spus medicul Gheorghe Carp, directorul SCJU Oradea.
‘Pentru mine este o etapă încheiată, având în vedere că în 2007 nu am avut aici endoscopie. Partea grea de abia acum începe. Este foarte bine să avem toată dotarea, dar partea de dezvoltare umană este deosebit de importantă și aici vom mai avea de lucrat în continuare,’ a precizat conf. univ. Ciprian Brisc, șeful secției de gastroenterologie.
La inaugurare a fost invitat și conf. dr. Marcel Tanțău, de la Institutul regional de gastroenterologie și hepatologie din Cluj-Napoca, fost președinte al Societății Române de Endoscopie Digestivă.
‘Pentru că investiția de aici nu face rabat la calitate, ne aflăm într-un centru de gastroenterologie și endoscopie intervențională la o calitate europeană. Eu fiind coordonator la Cluj, am avut întotdeauna dorința de reuși să distribuim uniform medicina avansată în toate zonele țării. Și Oradea este un centru universitar deja cu tradiție, care preia o mare parte din cazuistică. Actul medical nu trebuie să se îndepărteze de oameni, ci trebuie să meargă în întâmpinarea lor, pentru a fi cât mai accesibil. Este o muncă colosală în spatele a ceea ce vedeți aici, pentru că aceste lucruri se rezolvă greu, dar mă bucur că totul s-a lucrat la o calitate absolut impecabilă, ceea ce dă clar premisele unui act medical de o calitate foarte bună’, a declarat dr. Marcel Tanțău.
Lucrările la acest laborator au însemnat amenajararea, utilarea, dotarea, recompartimentarea și extinderea spațiului medical existent.
Spațiul de circa 150 de metri pătrați, din cadrul secției de gastroenterologie, este compartimentat în trei cabinete de endoscopie, o sală de repaus pre și post intervențional, spații separate pentru sterilizare și respectiv pentru dezinfecția înaltă a endoscoapelor.
Laboratorul dispune de dotări tehnice la cele mai noi standarde, cu aparatură de ultimă generație. Acestea vor permite intervenția diagnostică, atât la nivelul tubului digestiv superior, cât și a celui inferior, precum și tratamentul anumitor hemoragii digestive, evitând intervențiile chirurgicale, terapii pentru orice leziune de suprafață, polipectomii și chiar efectuarea unor intervenții pentru formațiunile de suprafață care se pot înlătura endoscopic.
Sursa: AGERPRES