Lucian Romașcanu(PSD): ”Nu putem lupta cu pandemia legați la ochi! Nu putem lăsa oamenii în stradă, în plină criză!”

Partidul Social Democrat face un apel public către Guvern cu privire la modul în care gestionează criza coronavirusului. Într-o declarație de presă, senatorul PSD Lucian Romașcanu, a criticat faptul că în România s-au făcut prea puține teste pentru a avea o imagine reală a epidemiei de coronavirus:  

”În plan medical, am văzut apelul făcut de directorul OMS. Toate țările trebuie să aibă capacitatea de a testa toate cazurile suspecte. Nu putem lupta cu această pandemie legați la ochi. Din păcate , România este una dintre țările în care s-au făcut cele mai puține teste pentru depistarea COVID-19, aproximativ 3200. Dintre acestea, câteva sute au fost irosite din cauza inconștienței unor politicieni PNL care, în loc să respecte procedurile stabilite de profesioniști, le-au ignorat cu bună știință. Numărul testelor efectuate e un subiect care îngrijorează cetățenii. Pentru a-i liniști, este obligatoriu ca autoritățile să facă o informare cât se poate de clară și de transparentă… Pentru a preveni panica și haosul, oamenii trebuie să fie informați corect. Lipsa unei testări corespunzătoare duce la statistici perturbate care pot induce în eroare și genera măsuri necorespunzătoare. Facem un apel către autoritățile responsabile ca, atunci când raportează numărul de cazuri noi de îmbolnăvire, să spună și câte teste au fost făcute. Așa cum îndeamnă directorul OMS ”Testați, testați, testați!” și comunicați! Este singura cale pentru a cunoaște situația și pentru a lua măsurile corecte pentru stoparea epidemiei. ”

Senatorul PSD a criticat și lipsa de măsuri în plan economic, în contextul în care fabrica Ford de la Craiova a anunțat trimiterea în șomaj tehnic a câtorva mii de salariați.

”În plan economic, constatăm o lipsă totală de măsuri. Tot ceea ce există sunt declarații și bune intenții. Bunele intenții nu sunt suficiente când 6000 de oameni sunt trimiși în șomaj tehnic. Dacă Guvernul nu ia măsuri, și alți investitori vor urma exemplul unei mari companii care a anunțat astăzi trimiterea acasă a mii de oameni. Strategia de acum trebuie să fie ”Zero concedieri, zero șomaj determinat de criza coronavirusului”. Cerem Guvernului să discute cu investitorii. În vremuri excepționale este nevoie de măsuri și discuții excepționale. Nu putem lăsa oamenii în stradă, în plină criză de sănătate. Toate statele responsabile au introdus deja măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri în acest timp. În România, nu există nici măcar un singur act normativ pentru sprijinirea economiei naționale. În comparația cu Germania care alocă 610 mld. euro, cu Franța care crează un fond de solidaritate și implementează un dispozitiv de șomaj parțial, cu Danemarca unde statul acoperă 75% din salariile companiilor private afectate, cu SUA unde dobânda de referință a fost redusă la zero de Federal Reserve, iar fiecare american va primi suma de 1 000 de dolari, ca ajutor, în România avem doar bune intenții.” a declarat Romașcanu.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea