Mai există astăzi familii fericite? Explicațiile psihologilor

Dacă în trecut instituția familiei era ghidată după anumite valori și principii, astăzi ea este validată de alte valențe, având în vedere că în majoritatea cuplurilor rolul partenerilor s-a schimbat considerabil.

„Cum vorbim astăzi despre o familie fericită? Pentru că s-a schimbat paradigma. Dacă în trecut o familie fericită era o familie securizată, era o familie care era angajată într-un singur scop, acela al bunăstării, al supraviețuirii, puneau pe primul loc bunăstarea materială și mai puțin satisfacția emoțională, astăzi lucrurile sunt pe dos” susține Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian.

Definiția „cuplului fericit” sau a „familiei fericite” în anul 2024 este cu totul alta, sunt de părere specialiștii având în vedere faptul că valorile și principiile după care funcționează s-au modificat considerabil.

„Vorbim despre o schimbare de roluri sociale pentru toată lumea. S-a schimbat rolul bărbatului, s-a schimbat rolul femeii, s-a schimbat dinamica dintre parteneri. S-a schimbat tipul de familie. Astăzi avem o familie o familie monoparentală, foarte des întâlnit. Avem familii formate din două mame sau doi tați. Vorbim de multă diversitate și incluziune în același timp. Ca atare nimic din ceea ce era valabil în familia tradițională astăzi nu se mai regăsește” mai spune psihologul Yolanda Crețescu.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes