Medic legist de la INML: “Decedații COVID arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea”

Libertatea publică un interviu cu prof. univ. Cristian Stan, medic legist la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici. Interviul vine după ce reputatul specialist a scris o carte despre cauzele morții, care cuprinde observații făcute după mii de autopsii și expertize medico-legale. Printre altele, autorul a scris și despre COVID-19, după ce a făcut autopsii și unor pacienți care au murit după ce au fost infectați cu noul coronavirus.

“În peste 25 de ani de carieră am văzut peste 20.000 de morți. Decedați din toate cauzele. Am participat sau efectuat peste 15.000 de autopsii și expertize medico-legale. După o asemenea experiență îți formezi ochiul, îți dezvolți o anumită intuiție. Ca aspect macroscopic, decedații COVID arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea.  Au două, trei caracteristici specifice. Plămânii sunt plini cu apă, vasele mici de sânge sunt inflamate, sunt foarte hidrofile și existența multor trombi foarte mici în vase, în organe. Microtrombozele pot fi de ordinul sutelor, fiind raportate cazuri în care acestea au fost colectate în filtrul pulmonar sau chiar au blocat aparatele de dializă la pacienți cu insuficiență renală”,  a spus medicul legist de la INML.

Prof. univ. Cristian Stan mai spune că virusul este extrem de agresiv:
“Acest virus produce din start o inflamație a vaselor mici de sânge, care conduce la scăderea debitului de sânge, respectiv oxigen și totodată produce mici cheaguri de sânge ce ajung în plămâni, inimă, creier cu consecințe grave, infarct sau accident vascular cerebral. Acești trombi diseminați au un rol major în severitatea bolii și apariția decesului. Aici cred că poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului pentru infecția cu acest virus foarte agresiv”,  a mai spus reputatul specialist.

Interviul său poate fi citit AICI.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea