Medicamente cu înalt risc de toxicitate hepatică. Medic, în direct, la Medika TV: „Utilizarea hepatoprotectoarelor nu este eficientă”

Persoanele care suferă de boli cronice și care trebuie să urmeze tratamente zilnic sunt expuse riscului de a dezvolta toxicitate hepatică. În cazul în care apar probleme, aceștia trebuie să se prezinte la medic pentru a se identifica o altă soluție terapeutică. 

Dr. Tudor Arbănaș, medic primar gastroenterolog, a vorbit la Medika TV despre medicamentele prescrise în boli cronice care pot afecta sănătatea ficatului. „

Anumite medicamente sunt recunoscute cu potențial hepatotoxic. Banalele statine, au o toxicitate previzibilă, dar pot provoca hepatotoxicitate. Clopidogrelul, medicament antiagregat, similar aspirinei sau enalaprilul, medicament hipertensiv extrem de banal care se prescrie în mod constant, pot provoca leziuni hepatice” a explicat dr. Tudor Arbănaș. 

Dacă apar probleme ale ficatului cel mai bine ar fi ca pacientul să discute cu medicul pentru a se identifica o altă soluție terapeutică. Utilizarea medicamentelor cu rol hepatoprotector nu este recomandată. „Utilizarea de hepatoprotectoare nu este justificată. Adaugăm un alt agent chimic pe care ficatul trebuie să-l metabolizeze și nu protejează în mod dovedit. Cel mai bine este să consultăm un medic care să cântărească beneficiile acestei medicații” a mai spus dr. Tudor Arbănaș. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea