Medicii de familie aruncă bomba: „Pacienții așteaptă zile întregi rezultatele testelor de la DSP”

Obligați să monitorizeze starea de sănătate a pacienților COVID-19 asimptomatici, medicii de familie reclamă lipsa de implicare a autorităților. Pentru a-și putea îndeplini această obligație corespunzător, medicii au nevoie de sprijinul direcțiilor de sănătate publică. Specialiștii reclamă însă lipsa de implicare a funcționarilor din cadrul acestor instituții în ceea ce privește procesul de monitorizare a pacienților și transmiterea în timp util a documentelor necesare pentru ca oamenii să poată beneficia de concediile medicale.

Colaborarea medicilor și a pacienților cu direcțiile de sănătate publică a fost greoaie. Ei așteaptă zile întregi rezultatele testelor, mai ales că de ele depinde obținerea concediului medical pentru perioada de izolare la domiciliu. Cel puțin la București, relația cu DSP-ul este mai mult decât foarte proastă. Comunicarea este sub zero. Or fi copleșiți și ei, nu zic nu, din nefericire și reacțiile celor de acolo la apelurile telefonice sunt nepermis de neprofesioniste”, a declarat Evelyn Cristescu, medic de familie în Capitală, în direct la Medika TV.

Specialiștii susțin că pacienții care sunt monitorizați la domiciliu și-au cumpărat anumite dispozitive medicale pentru ca întregul proces să se desfășoare mult mai eficient.

Mulți pacienți și-au luat pulsoximetru și fără să-i mai întrebăm noi ne comunică saturația de oxigen. În funcție de aceste informații putem stabili dacă evoluează bine sau nu. Noi și până acum am ținut legătura cu pacienții. Am vorbit cu cei izolați la domiciliu. Întrebările sunt legate de simptomatologia care poate să apară pe fondul COVID-19 sau generate de comorbiditățile lor”, a mai spus dr. Evelyn Cristescu.

Discuțiile referitoare la modul deficitar în care DSP-urile colaborează cu medicii de familie au fost generate de Ordinul emis de ministrul Sănătății, potrivit căruia pacienții suspecți de COVID-19 trebuie să primească prins SMS sau e-mail rezultatele testelor RT-PCR privind depistarea infecției cu SARS-CoV-2.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea