Medicii de familie, critici dure cu privire la ordonanța care îi obligă să trateze asimptomaticii COVID

Ordonanța de Urgență care prevede că pacienții COVID care nu au simptome sau au simptome ușoare nu vor mai fi internați în spital, ci vor fi tratați acasă, de medicii de familie, este criticată dur de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).

Medicii de familie spun, într-un comunicat de presă, că soluția găsită este “cel puțin imorală, dacă nu și ilegală”.

SNMF constată cu indignare că există o nouă ‘tradiţie’, cel puţin imorală dacă nu şi ilegală, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici şi pacienţi) fără consultare cu practicienii sau cu reprezentanţii pacienţilor. În acest context se încadrează şi recenta OUG 180/2020 care prevede că bolnavii COVID-19 asimptomatici sau cu forme uşoare de boală rămân la domiciliu, fără o evaluare iniţială prin investigaţii de laborator sau imagistice. Actul normativ utilizează noţiuni punitive şi imperative ca ‘penalizare’ sau ‘obligaţie’ – ilegală, de altfel – şi nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare şi de îngrijire, de atitudine în faţa pacientului asimptomatic cu comorbidităţi semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovaţi pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul şi eventual pacientul”, se arată în comunicat.

Mai mult, medicii de familie spun că actul normativ criticat nu reprezintă altceva decât o “dovadă a lipsei de consideraţie faţă de un sfert dintre medicii din România şi pacienţii lor”, iar că noua lor misiune nu va face altceva decât să adâncească și mai mult criza prin care trece acest sistem.

Ignoraţi voit de autorităţi în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiţi doar pentru a fi împovăraţi cu noi responsabilităţi birocratice şi pedepse atunci când sistemul nu mai face faţă. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii şi pedepse nu va salva nici sistemul şi nici vieţi omeneşti. Ba dimpotrivă! Vrem să asigurăm populaţia că noi, medicii de familie, la fel ca toţi ceilalţi profesionişti din sănătate, vom fi în continuare alături de toţi pacienţii noştri şi îi vom îngriji cu toate resursele şi capacitatea noastră, aşa cum am făcut de la începutul pandemiei“, se mai arată în comunicat.

Și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie arată că ordonanța are o serie de lacune, așa cum se poate vedea în documentul de mai jos.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea