Medicii Spitalului de Neurochirurgie din Iași au tratat un pacient cu tumoră pe creier fără a fi nevoie de operație 

Un bărbat de 46 de ani a beneficiat de o intervenție cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife, în cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iași. Cu ajutorul acestei tehnici tumora de 4 centimetri pe care o avea pe creier a fost redusă de 4 ori ca dimensiune. Totul s-a petrecut fără a fi nevoie de operație chirurgicală.

Din cauza faptului că tumora se afla într-o zonă delicată a creierului, efectuarea unei intervenții chirurgicale era dificilă. Astfel, pacientul a beneficiat de tratament în cadrul Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de Tip Gamma Knife din cadrul unității medicale. 

„Avea metastază la nivelul creierului, o metastază mare de patru centimetri diametru. S-a făcut o iradiere etapizată, în trei şedinţe, iar tumora a scăzut la un centimetru diametru. El s-a prezentat la spital cu dureri de cap, vărsături, tulburări de mers, ceea ce noi numim sindrom hipertensiune intracraniană. Starea clinică a pacientului este foarte bună. El este acum sub tratament oncologic, inclusiv a menţinerii sub control a leziunii tumorale de la nivelul plămânului. Va veni la controale repetate şi în cazul nefericit al apariţiei altei metastaze la nivelul creierului, le putem trata tot prin Gamma Knife. Fără să curgă sânge, fără să doară, în condiţii foarte bune pentru pacient“, a declarat, pentru News.ro, dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași.

Pacientul susține că, inițial, a avut amețeli, iar în urma unui examen RMN i-a fost descoperită tumora cerebrală. Bărbatul a fost internat, iar apoi a fost supus acestei intervenții. „Am avut nişte simptome, ameţeli. În urma unui RMN s-a constatat că am o tumoare pe creier şi am rămas internat. A fost un şoc, nu mă aşteptam. Aş putea spune că este o minune. Operaţia clasică implica foarte multe lucruri, dar cu Gamma Knife nu simţi nimic, nu te doare, a mers perfect. (…) În cazul meu au fost trei şedinţe. Era foarte mare (tumora – n.r.) şi aşezată pe partea dreaptă. Mi s-a spus că intervenţia clasică mi-ar fi pus viaţa în pericol“, a declarat pacientul.

Radiochirurgia Gamma Knife este o tehnica de radiochirurgie stereotactica intracraniană. Echipamentul permite administrate de doze mari de radiatii cu o precizie extremă într-o zonă anume a creierului. Radiochirurgia Gamma Knife este o procedură minim invazivă, realizată într-o singură sesiune și fără durere sau incizii chirurgicale. 

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea