Medicul psihiatru Eduard Moțoescu: Depresia are o incidență din ce în ce mai ridicată

 

Tot mai mulți oameni suferă de depresie, iar medicul psihiatru Eduard Moțoescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din Capitală precizând faptul că, începând cu anul 2030, această boală va detrona afecțiunile cardiovasculare ca incidență. 

„”Se simte o incidenţă mai mare a depresiei care, aşa cum spun statisticienii, va fi prima afecţiune la nivel global, începând cu anii 2030, şi va detrona domeniul afecţiunilor cardio-vasculare. Sunt forme din ce în ce mai intense şi oarecum mai rezistente la medicaţia clasică pe care o foloseam”, a afirmat medicul Eduard Moţoescu, miercuri seară, la Medika Tv.

În ultimul timp, pacienții diagnosticați în România suferă de depresie rezistentă la medicația clasică. Țara noastră are acces la tratamentele inovative, doar că aceste medicamente sunt foarte scumpe. „Din fericire, avem substanţe care pot să abordeze eficient această patologie. E un program recent, cu o substanţă inovativă în acest domeniu, la care avem şi noi acces şi lucrul acesta nu ne face decât să fim foarte mulţumiţi că avem acces la substanţe de ultimă generaţie care se folosesc la nivel mondial. Este un antidepresiv de folosit în situaţiile în care psiho-farmacologia clasică nu mai este eficientă, acele cazuri de depresie rezistentă la tratament. Este o alternativă la terapia electroconvulsivantă care este folosită, dar cu anumite riscuri şi mă refer aici la persoanele vârstnice, la persoanele cu comorbidităţi somatice semnificative, la care această terapie electroconvulsivantă are uneori contraindicaţii şi, ca atare, accesul la această medicaţie ne deschide speranţe în a aborda aceste depresii rezistente la tratamentul farmacologic”, a explicat, miercuri seara, la Medika TV, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din București.

Costul lunar pentru tratamentele inovative este de aproximativ 8000 de euro. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea