Ministrul Sănătății, rezervat cu privire la atingerea țintei de 10 milioane de persoane vaccinate până în toamnă

Autoritățile au ratat ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la data de 1 iunie și, dat fiind ritmul actual al vaccinării, se prefigurează că până la toamnă nu se va atinge pragul de 10 milioane de vaccinați.

Doar 58.102 persoane s-au vaccinat în România în ultimele 24 de ore, dintre acestea numărul celor care au făcut prima doză de vaccin fiind abia de 15.249 de persoane. Numărul persoanelor care s-au vaccinat de la începutul campaniei de vaccinare a ajuns abia la 4,4 milioane de persoane.

În aceste condiții, autoritățile caută soluții pentru accelerarea campaniei de vaccinare, în principal în mediul rural.

Aflată într-o vizită în județul Vrancea, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a fost întrebată dacă România va atinge în toamnă ținta de 10 milioane de persoane vaccinate. Ministrul a ezitat înainte să răspundă, apoi a spus: “Contează să fie cât mai mulți vaccinați. Și contează să ne gândim tot timpul la incidență, adică să avem atâția vaccinați cât să ne permită să ținem incidența bolii sub control”.

Pe de altă parte, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș avertizează că e nevoie de o accelerare a vaccinării pentru a se atinge imunitatea de grup, în caz contrar și țara noastră, la fel ca altele, putând fi afectată de tulpina indiană, mult mai agresivă decât celelalte.

“Dacă tulpina de virus este mai infecțioasă, este nevoie de un procent mai mare de persoane vaccinate pentru a atinge imunitatea de grup (fără restricții suplimentare). Tulpina Delta (India) este cu până la 50% mai infecțioasă. Vom avea nevoie de un procent de peste 80% de persoane vaccinate pentru a ne putea relua viața normală. Trebuie accelerat ritmul de vaccinare, în caz contrar vom vedea la toamnă o creștere a numărului de cazuri (în principal dintre persoanele nevaccinate)”, a scris Răzvan Cherecheș pe Facebook.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea