Deși în aceste zile se așteaptă ca litoralul Mării Negre să fie invadat de turiști, foarte mulți români aleg să-și petreacă minivacanța de 1 Mai făcând drumeții pe munte. În acest context, salvamontiștii au transmis mesaje pentru a-i învăța pe oameni ce trebuie să facă în cazul în care ar putea fi mușcați de vipere.
Dacă mergeți în drumeție, pe munte, și, din nefericire, sunteți mușcați de vipere, Comisia Medicală Salvamont România a transmis o serie de recomandări pe care este bine să le cunoașteți astfel încât să puteți lua primele măsuri până la intervenția specialiștilor.
„Veninul poate să ducă la apariţia unor efecte atât locale, cât şi sistemice (ale întregului organism), urmate rareori de deces, decesele survenind în special la copii (din cauza unei doze mai mari de venin raportat la greutate) şi la vârstnici” susține salvamontiștii.
Semne și simptome ale mușcăturii de viperă
Locale – urme ale muşcăturii, edem (umflare) local, flictene (vezicule) hemoragice;
Sistemice (generale)- febra, transpiraţii, greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, lipotimie (leşin), dificultăţi de respiraţie, durere toracică, convulsii, comă, alte manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, şoc anafilactic (edem al feţei, limbii, căilor aeriene, dificultăţi de respiraţie, şoc – tensiune arterială prăbuşită, puls periferic nepalpabil).
Măsurile de prim ajutor care trebuie luate
Există mai multe măsuri de prim ajutor ce pot fi luate în cazul în care o persoană, în timpul unei drumeții, a fost mușcată de viperă:
- În primul rând pacientul trebuie liniștit și trebuie așezat pe spate, într-un loc sigur
- Sunați de urgență la numărul 112
- Plaga trebuie curățată cu apă curată sau apă oxigenată (este bine să aveți la îndemână o trusă de prim ajutor)
- NU practicați incizii sau cauterizări la nivelul mușcăturii și NU stoarceți plaga
- NU încercați capturarea șarpelui
- NU aspirați veninul cu gura
- Membrul mușcat trebuie imobilizat într-o atelă pentru a preveni contracțiile musculare care favorizează circulația limfatică. Membrul trebuie ținut în poziție neutră sau mai jos decât nivelul corpului și NU mai sus
- În cazul instalării stopului cardio-respirator, se aplică manevre de resuscitare
- Serul antivenin se administrează DOAR la spital, dacă gradul de toxicitate este moderat sau sever.