Noi amendamente propuse pentru Codul Aerian. Raed Arafat: ”Există riscul ca elicopterele SMURD să nu mai poată executa misiuni de salvare”

Prezent în emisiunea Medika Special, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a dezvăluit ce amendamente noi au fost propuse pentru Codul Aerian. Elicoptere SMURD sunt în pericol să nu poată executa misiuni de salvare

“A fost o discutie la Comisia de Transport, la Camera Deputatilor, este vorba despre Codul Aerian, care este lucrat de Ministerul Transporturilor si de Ministerul Apararii, impreuna. La Codul Aerian s-au adus unele amendamente propuse de industrie, adica de privati, de operatori. O parte din propuneri nu doar ca au un impact, dar ne-ar opri complet activitatea. Sa nu uitam ca elicopterele SMURD sunt inmatriculate militar la Ministerul de Interne. Adica, Ministerul de Interne le opereaza.

Cand vii acolo si adaugi ca aeronavele militare executa doar misiuni cu caracter militar, automat elicopterele SMURD nu mai pot executa misiuni de salvare. Noi avem o colaborare civil-militara cu armata. Cu fortele aeriene avem o colaborare foarte buna. Daca ai taiat colaborarea civil-militara, care este aparata de NATO si dorita si de Uniunea Europeana, nu mai sprijini civilii.

Exista intr-adevar propuneri din partea industriei, asta se discuta. Exista riscul, daca legea trece asa, ca avioanele si elicopterele SMURD sa ramana la sol si sa se dea peste cap totul, daca sunt activitati militare. Asta ne impinge catre alta solutie. Sa iesim la inmatriculare civila si sa intram pe piata. Asta se vrea, ca noi sa operam pe un regulament comercial. Noi acum operam pe alte reguli,” a precizat Raed Arafat pentru Medika TV.

MATERIALUL VIDEO AICI.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea