Noi reguli privind administrarea vaccinului antigripal. Îl vom putea ridica direct de la farmacie, pe baza unei rețete electronice 

Din această toamnă, vaccinul antigripal va putea fi procurat direct din farmacie, pe baza unei rețete electronice, de care vor beneficia doar pacienții asigurați. Bolnavii cronici vor primi prescripția când vor ajunge la medici de familie pentru medicația lunară. 

Cu acest document, pacienții vor merge apoi la farmacie să ridice vaccinul, iar dacă nu s-au imuniza imediat trebuie să-l transporte într-o geantă socială izoterma și să-l depoziteze în frigider. 

„În primul rând, vaccinul gripal va putea fi procurat de către fiecare pacient în parte de la farmacie, pe baza unei prescripţii emise de către medicul de familie. Şi, un element foarte important, această prescripţie este una electronică, lucru care atrage faptul că doar pacienţii asiguraţi vor beneficia de această prescripţie. Practic orice pacient care are o boală cronică sau se încadrează în grupele la risc definite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de către Ministerul Sănătăţii poate beneficia începând cu luna septembrie, octombrie,depinde când va intra în vigoare această Hotărâre de Guvern, de o prescripţie electronică, merge la farmacie, îşi ridică vaccinul, şi un aspect foarte important, este că acesta se va întoarce cât se poate de repede în cabinetul medicului de familie sau în cabinetul unui medic vaccinator astfel încât acesta să fie administrat pentru a respecta lanţul de frig. În cazul în care există un interval de timp între momentul în care se ridică vaccinul de la farmacie şi se ajunge la medicul de familie, ei bine, trebuie ca pacientul să aibă o poşetuţă izotermă, împreună cu o baterie îngheţată, să îl transporte, să îl ţină în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius, şi după aceea să-l transporte din nou la medicul de familie în aceleaşi condiţii. Practic pacientul este responsabilizat, în ceea ce priveşte păstrarea lanţului de frig, astfel încât să ne asigurăm că produsul respectiv este eficace în continuare” a declarat, pentru News.ro, medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei. 

Nu doar medicii de familie pot prescrie acest tip de rețetă electronică, ci și cei specialiști, care au în evidență pacienți cronici cu anumite boli respiratorii. 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea