Obiceiuri sănătoase care-ți pot face viața mai bună

Dacă simți că nu ai destul timp pentru tine, există însă câteva activități care te-ar putea ajuta să ai grijă de organismul tău și, totodată, să scapi de stresul acumulat într-o zi aglomerată.

Având în vedere că utilizarea excesivă a rețelelor de socializare are consecințe negative asupra sănătății mintale, dacă te numeri printre cei 7 din 10 cetățeni care folosesc social media, poate fi în interesul tău să schimbi cinci minute de navigare cu una dintre cele cinci activități dovedite științific care îți îmbunătățesc sănătatea, enumerate mai jos:

Concentrează-te pe respirație

Vrei să reduci stresul și să îți îmbunătățești sănătatea fizică și mentală ? Ia o pauză pentru a respira. Pur și simplu oprește-te și petrece câteva minute respirând adânc, pe nas.

În doar 90 de secunde, respirația profundă stimulează un răspuns fiziologic de relaxare care inhibă producția de hormoni de stres, scade tensiunea arterială și ritmul cardiac, conform cercetărilor.

Mișcă-ți corpul

Statul prelungit pe scaun, nu este doar dăunător sănătății tale fizice, ci și stării tale de bine mentală, crescând riscul de deces și depresie. Mișcarea corpului pentru cel la fiecare cinci minute și vei simți imediat diferența. De fapt, un studiu din 2020 a constatat că doar 11 minute de exerciții în fiecare zi, făcute în orice fel de etape, îți pot crește speranța de viață.

Cum îți miști corpul este la alegerea ta. Atâta timp cât menții corpul în mișcare, tipul de exercițiu nu contează. Poți face o scurtă sesiune de yoga de cinci minute, exerciții cu greutatea corpului sau orice alt mijloc creativ de a-ți mișca corpul, cum ar fi dansul pe melodiile tale preferate vioaie.

Stai de vorbă cu un prieten apropiat

Acordă-ți cinci minute în fiecare zi pentru a te simți văzut și auzit. Dacă nu te poți întâlni cu un prieten sau o persoană dragă, timpul petrecut la telefon este de asemenea benefic. Este întotdeauna mai bine să vorbești față în față, dar socializarea în orice mod care te ajută să te simți sprijinit poate preveni singurătatea și sentimentele de izolare, care sunt asociate cu declinul abilităților cognitive, depresia, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și decesul prematur.

Pregătește gustări sănătoase

Probabil ai auzit atât nutriționiștii, cât și influencerii fitness, vorbind despre beneficiile planificării săptămânale a meselor, în care pregătești toate mesele pentru săptămâna într-o singură zi. Deși sună minunat în teorie și este convenabil pe parcursul săptămânii, poate fi solicitant din punct de vedere logistic și consumator de timp. Petrecând doar cinci minute la fiecare două zile pentru a spăla și tăia câteva dintre fructele și legumele tale proaspete preferate este mai puțin intimidant și reprezintă un punct de intrare bun în planificarea mesei la scară mai mare.

Fă o plimbare scurtă

Cercetările au arătat că parcurgerea a 10.000 de pași pe zi poate reduce riscul de cancer, boli de inimă și deces prematur, dar studii recente au constatat că orice cantitate de mers pe jos ajută. Deci, o singură plimbare de cinci minute în jurul cartierului sau în clădirea biroului tău are beneficii pentru sănătate.

SURSA

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea