Oficial, e epidemie de gripă!

Numărul de cazuri de gripă a continuat să crească foarte mult și în cea de-a treia de săptămână de monitorizare, interval luat ca sugestiv pentru declararea epidemiei de gripă. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr aproape dublu -circa 7000 -de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă .

Este o evoluție epidemică a gripei, au constatat specialiștii epidemiologi care au recomandat menținerea măsurilor luate până în prezent de către Ministerul Sănătății. Rămân valabile recomandările către populație, către unitățile sanitare, de îngrijire sau colectivitățile școlare. În plus, se recomandă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, mai ales în secțiile cu risc, dar și un triaj zilnic al angajaților din sistemul sanitar. Totodată, spitalele trebuie să refac ă stocurile de antivirale și de echipamente de protecție. Unitățile trebuie să asigure săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptic și dezinfectante.

Recomandări pentru populație:

  • spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, alimentaţie bogată în legume şi fructe, odihnă şi mişcare;
  • evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa;
  • vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție.

Ministerul Sănătății a finalizat achiziția celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. De mâine, noile doze de vaccin gripal vor fi distribuite direcțiilor de sănătate publică și vor ajunge în cabinetele medicilor de familie, săptămâna viitoare. Până la finele săptămânii trecute, au fost vaccinate gratuit 1.486.486 persoane din grupele la risc.

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 18, a anunţat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Ultimele decese sunt ale unui copil de un an şi şase luni din Neamţ şi al unei femei de 49 de ani din judeţul Mureş. Ambii pacienți au avut virus gripal tip A.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea