Orban zice că România se bazează doar pe cetățenii responsabili! În rest, e gravă situația

În fața valului de români care ar putea veni acasă de Paște, din zone de carantină, cu o circulație intensă a coronavirusului, premierul Ludovic Orban face o declarație surprinzătoare, care ridică semne de întrebare asupra capacității țării noastre de a gestiona situația generată de afluxul de români așteptat, acasă, luna viitoare.

Întrebat vineri dacă România are suficienți oameni pentru supravegherea românilor ce vor fi izolați la domiciliu atunci când vor veni acasă de Paște din zone de carantină, precum nordul Italiei, Spania sau Franța, premierul a declarat că în primul rând mizează pe responsabilitatea cetățeanului. În același context, Orban a precizat că dacă numărul persoanelor izolate la domiciliu va crește, se va ajunge la un deficit de personal, referindu-se la echipele care au rolul de a-i monitoriza pe cei aflați în izolare.

”Am să fiu foarte onest. Principalul element pe care contez este responsabilitatea cetăţeanului. Va fi foarte dificil dacă creşte numărul celor aflaţi în izolare la comiciliu , sigur că Poliţia, Jandarmeria , reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică , toate autorităţile care au în competenţe în acest domeniu sunt implicate în urmărirea modului în care se respectă izolarea la domiciliu, dar vă daţi seama că dacă creşte numărul la 70, 80, 100 de mii , va fi extrem de dificil, pentru că nu vom avea suficientă reusrsă umană. Dar noi încercăm să menţinem condiţiile de izolare la domiciliu , să facem educare a cetăţenilor….”, a declarat premierul Ludovic Orban.

În ultimele zile, mai mulți români au fost amendați de Direcțiile Județene de Sănătate Publică pentru că nu au fost găsiți la domiciliu, deși ei trebuie să rămână izolați în case.  Astfel de controale au loc în majoritatea județelor, verificările fiind efectuate de Poliție și de reprezentanți ai DSP-urilor.

Amenzi de câte 10 mii de lei au fost aplicate unui gălățean și unui brăilean, care nu au fost găsiți la domiciliu, deși erau obligați să rămână închiși în case, întrucât erau veniți din zone de risc.

Și în Vrancea, doi cetățeni care nu au fost găsiți acasă de echipele de control, deși aveau interdicție de a ieși din locuințe, au fost sancționați cu câte 10 mii de lei fiecare.

Tags:

Ți-ar putea plăcea