Planeta luptă cu coronavirusul: stare de urgență în California, măsuri sporite în Italia

Statul american California a decretat stare de urgență după ce un bărbat de 71 de ani a murit în urma infecției cu coronavirus. Pacientul venise recent dintr-un voiaj pe o navă de croazieră. În SUA, 11 persoane diagnosticate cu coronavirus au murit, până acum. Bilanțul arată că au fost raportate 150 de îmbolnăviri în 16 state.  Casa Albă a anunțat că va extinde testările pentru descoperirea infecției cu COVID-19.

Și Italia ia măsuri suplimentare pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. Premierul Giuseppe Conti s-a adresat poporului italian, seara trecută, la o oră de maximă audiență. ”Nu trebuie să ne schimbăm total obiceiurile, ci să ne asumăm un comportament responsabil” le-a spus primul ministru cetățenilor din Peninsula reamintindu-le principalele recomandări: spălatul des pe mâini, evitarea saluturilor care implică un contact fizic, menţinerea unei distanţe de un metru faţă de alte persoane, strănutul şi tuşitul într-un şerveţel sau în cot. „Vom adopta măsuri de susţinere a economiei şi vom solicita Uniunii Europene toată flexibilitatea bugetară de care e nevoie. Ştim şi putem să ne ridicăm, şi o vom face”, a mai declarat premierul italian.

Măsuri stabilite de Guvernul Italiei

 • Suspendarea conferințelor, congreselor și reuniunilor, în special a celro cu participare din rândul personalului medical sau personalului din servicii publice;
 • Suspendarea spectacolelor şi evenimentelor sportive, culturale, teatrale, artistice, în general a manifestărilor care implică o aglomerare de persoane şi unde nu este posibilă menţinerea unei distanţe de siguranţă de cel cel puţin un metru.
 • Închiderea şcolilor şi facultăților până pe 15 martie; suspendarea excursiilor şcolare.
 • Limitarea vizitelor la bolnavii din spitale şi azile.
 • Lucrul de la distanță, acolo unde este posibil.
 • Persoanele de peste 75 de ani și persoanele de peste 65 de ani care sunt bolnave sunt sfătuite să evite locurile aglomerate.
 • Cetăţenii cu febră trebuie să stea la domiciliu, chiar dacă nu s-au deplasat în zonele considerate focare ale epidemiei.
 • Evitareae îmbrățișărilor și strângerilor de mână și păstrarea unei distanțe de siguranță de 1 metru.
 • Evitarea schimbului de sticle și pahare, mai ales în timpul activităților sportive.
 • Afişarea normelor de igienă personală în locurile publice, instalarea de distributoare de dezinfectant pentru mâini în instituţii şi locaţii în care tranzitează multe persoane.
 • Dezinfecţia periodică a mijloacelor de transport public.

Reuters notează posibila apariție a primului caz de transmitere a coronavirusului de la om la animal. În Hong Kong a fost pus în carantină câinele unui pacient infectat cu coronavirus. Există suspiciuni că ar fi primul caz de transmitere a noului coronavirus de la om la animal. După testare, câinele a fost depistat ”ușor pozitiv”, ceea ce ar însemna că prezintă un nivel scăzut de infecție.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes