Poluarea, tot mai periculoasă. Peste 250 de mii de europeni au murit din cauza particulelor fine din aer

Poluarea reprezintă principalul risc la adresa sănătății publice în Uniunea Europeană. Un raport al Agenției Europene de Mediu arată că din cauza particulelor fine din aer, peste 250 de mii de persoane au murit, în 2021, la nivelul spațiului comunitar. 

Expunerea la poluarea din aer poate provoca boli grave precum cancerul pulmonar, boli de inimă, astm sau diabet. 

Experții Agenției Europene de Mediu atrag atenția cu privire că cifrele alarmante privind decesele ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi respectat recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește menținerea particulelor fine din aer la un nivel acceptabil. 

Deşi s-au făcut paşi importanţi оn ultimii ani pentru reducerea nivelurilor de poluare, cele mai recente date şi informaţii disponibile arată că efectele poluării atmosferice asupra sănătăţii noastre rămвn оn continuare extrem de ridicate, ceea ce duce la decese şi boli care pot fi atribuite poluării atmosferice”, a declarat directorul executiv al AEM

Pe lângă particulele fine din aer, experții Agenției Europene de Mediu atrage atenția și cu privire la poluarea aerului generată de dioxidul de azot (NO2). Această substanță ajunge în aer din cauza mijloacelor de transport. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea