Postura incorectă, inamicul coloanei vertebrale. Dr. Horațiu Ioani, medic neurochirurg: „Problemele de postură sunt specifice pacienților tineri”

Postura incorectă în fața calculatorului, atunci când suntem în timpul activităților pe care le desfășurăm la birou, ne poate afecta sănătatea coloanei vertebrale. Dacă în unele cazuri durerile se ameliorează cu ajutorul antiinflamatoarelor, în cele mai multe situații ca să scăpăm de ele trebuie să cerem ajutorul medicilor neurochirurgi. 

Medicii neurochirurgi atrag atenția cu privire la faptul că cele mai multe dintre afecțiunile pe care le tratează sunt ale coloanei vertebrale. „Majoritatea pacienților au probleme la coloană. Cam 80% sunt afecțiuni ale coloanei, iar 20% sunt afecțiuni cerebrale. Pacienții care au afecțiuni ale coloanei se împart în două categorii. Cei ale căror coloană se uzează odată cu vârsta și cei care au probleme din cauza efortului fizic intens. În această categorie intră, în special, tinerii” susține dr. Horațiu Ioani, medic primar neurochirurg în cadrul Spitalului Clinic Colentina din Capitală. 

Pe lângă efortul fizic intens, o mare parte din problemele coloanei vertebrale sunt cauzate și de postura incorectă a pacienților. „Asta cu postura este principala cauză incriminată, cel puţin pentru pacienţii mai tineri. Pentru pacienţii mai vârstnici, sunt cei care de-a lungul vieţii au prestat munci fizice în diferite forme şi a căror coloană a  îmbătrânit. Ea îmbătrâneşte oricum, dar când prestezi munci fizice ea îmbătrâneşte mai repede şi atunci apar modificări de uzură, degenerative. Practic ai nişte vertebre cu o gaură prin care trebuie să iasă nervul. Această gaură este îngustată semnificativ la unii şi apar nişte atingeri pe nerv care o vreme omul le tolerează, dar vine un moment când omul face un efort fizic mai mare şi atunci lucrurile se  decompensează” a mai spus dr. Horațiu Ioani.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes